Der kan være en jernbane på vej fra finske Rovaniemi til den nordnorske havneby Kirkenes. Arkivfoto: Siemens.

Norge og Finland vil have ny jernbane

Landene vil bygge en 500 kilometer lang jernbane, der blandt andet skal få godstrafik frem til den norske havn Kirkenes, hvorfra det for eksempel skal sejles til Kina.

Den planlagte jernbane mellem Rovaniemi i Finland og den norske havneby Kirkenes ligger mindst 12 år og en investering på over 20 milliarder kronerude i fremtiden, skriver den norske hjemmeside e24.no – Kirkenes er blandt andet foretrukket fordi den er isfri.

Projektet med den såkaldte arktiske jernbane regnes som et vigtigt europæisk projekt, der vil skabe en tættere kobling mellem det nordlige, arktiske Europa og det kontinentale Europa,” sagde Finlands transportminister på et pressemøde forleden, hvor de nye planer blev yderligere konkretiseret.

Nu skal en arbejdsgruppe yderligere undersøge potentialet for den nye jernbanestrækning fra Rovaniemi til Kirkenes. Den norske havneby bliver efter planen endestation på den arktiske jernbane, der skal transportere asiatisk containertrafik fra den arktiske kyst via Baltikum og til resten af Nordeuropa – og på returrejsen medbringe finske og norske råvarer.

Med den arktiske jernbane og sejlmuligheder i de nordlige farvande, hvor ruten går nord om Sibirien, mod Kina undgås cirka 20 dage af den meget længere sejltur via Suez-kanalen til for eksempel Kina, skriver avisen China Daily.

Relaterede artikler:

Femern-projektet får knap en milliard i EU-støtte

Milliardsatsning fra SJ på nye hurtige tog

Højhastighedstog skal snuppe flypassagerer