Der kan være en jernbane på vej fra finske Rovaniemi til den nordnorske havneby Kirkenes. Arkivfoto: Siemens.

Norge og Finland vil have ny jernbane

Landene vil bygge en 500 kilometer lang jernbane, der blandt andet skal få godstrafik frem til den norske havn Kirkenes, hvorfra det for eksempel skal sejles til Kina.

Den planlagte jernbane mellem Rovaniemi i Finland og den norske havneby Kirkenes ligger mindst 12 år og en investering på over 20 milliarder kronerude i fremtiden, skriver den norske hjemmeside e24.no – Kirkenes er blandt andet foretrukket fordi den er isfri.

Projektet med den såkaldte arktiske jernbane regnes som et vigtigt europæisk projekt, der vil skabe en tættere kobling mellem det nordlige, arktiske Europa og det kontinentale Europa,” sagde Finlands transportminister på et pressemøde forleden, hvor de nye planer blev yderligere konkretiseret.

Nu skal en arbejdsgruppe yderligere undersøge potentialet for den nye jernbanestrækning fra Rovaniemi til Kirkenes. Den norske havneby bliver efter planen endestation på den arktiske jernbane, der skal transportere asiatisk containertrafik fra den arktiske kyst via Baltikum og til resten af Nordeuropa – og på returrejsen medbringe finske og norske råvarer.

Med den arktiske jernbane og sejlmuligheder i de nordlige farvande, hvor ruten går nord om Sibirien, mod Kina undgås cirka 20 dage af den meget længere sejltur via Suez-kanalen til for eksempel Kina, skriver avisen China Daily.

Relaterede artikler:

Femern-projektet får knap en milliard i EU-støtte

Milliardsatsning fra SJ på nye hurtige tog

Højhastighedstog skal snuppe flypassagerer

x

Læs Også

Trecifret millionoverskud for DSB

DSB havde i 2017 et resultat før skat på 274 millioner kroner og udbetaler udbytte på 106 millioner.

Fortsat stabilt resultat for SJ

Den fortsat positive rejseudvikling betyder, at SJ – Sveriges modstykke til DSB – i 2017 kunne notere en ny rekord.

Togrejse deluxe på tværs af Det sydlige Afrika

Fra juli 2019 åbner verdens mest luksuriøse tog en ny rute, der fører passagererne på tværs af Det sydlige Afrika.

Skånetrafiken overtager ansvaret for Malmö – København

Aftalen om, at Skånetrafiken overtager det operative ansvar for trafikken med Öresundståg til København og den nye endestation Østerport i december 2021, er godkendt i en aftale mellem den danske regering, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Stor efterspørgsel efter toget hjem til jul

Der er stadig plads på togene de store julerejsedage den 22. og 23. december. Men især på strækninger mellem København og Struer, Sønderborg eller Frederikshavn er flere afgange næsten udsolgt.

Endelig kører Aarhus Letbane med passagerer

I dag, torsdag, startede letbanen i Aarhus med at køre med passagerer. Trafikken startede klokken 11.00 og er gratis resten af dagen. I morgen fredag skal letbanen køre normal drift med betalende passagerer.