Petter Stordalen (t.v.) og Magnus Wikner, nordisk direktør for det tidligere Thomas Cook Northern Europe: (Foto: Ving | PR)

Norsk hotelkonge køber Spies og TCNE

Thomas Cook Northern Europe med danske Spies bliver overtaget af norske Petter Stordalen, der også er ejer af Nordic Choice Hotels. To kapitalfonde går også med.

På et pressemøde i Stockholm er Peter Stordalen onsdag formiddag blevet præsenteret som ny storaktionær i det selskab, der overtager aktiviteterne efter Thomas Cook Northern Europe og dermed også danske Spies.

”For første gang i 25 år har vi få en nordisk majoritetsejer. Det vil givetvis give os helt nye muligheder for at udvikle hotelkoncept og service helt udfra nordiske gæsters forventninger,” sagde direktør Magnus Wikner fra TCNE ved indledningen af dagens pressemøde.

Efter en kort pause kom det så.

”Jeg er uhørt glad og stolt for at præsentere, Petter Stordalen,” hvorefter et enormt bifald brød løs.

Tre ejere
Det bliver den Stordalen-kontrollerede Strawberry Group sammen med Altor Fund V (Altor) og TDR Capital, der garanterer et langsigtet og stærkt nordisk flertalsejerskab af virksomhederne i Spies-gruppen med i alt 2.300 ansatte i henholdsvis Spies, Ving, Tjäreborg og Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Strawberry Group og Altor køber 40 procent hver og TDR Capital de resterende 20 procent.

“Jeg er utrolig glad for, at Stordalen, Altor og TDR bliver vores nye ejere. Deres store brancheerfaring og økonomiske styrke vil give os den langsigtede stabilitet, vi har brug for, samt helt nye muligheder for at udvikle vores kundetilbud i fremtiden. Handlen betyder også, at jobbet for de mere end 2.300 medarbejdere, der er ansat i Spies-gruppen, inklusive vores flyselskab, reddes. Jeg vil gerne takke alle vores gæster, som har vist os enorm støtte i de seneste uger. Sammen med de nye nordiske ejere vil vi nu fortsætte med at give vores gæster de bedste uger på året, siger Magnus Wikner i en pressemeddelelse.

Seks milliarder svenske kroner i kapital
Det var en meget glad og stolt Petter Stordalen, der blev præsenteret på dagens møde, og han sagde direkte, at det var den største dag i hans liv indtil videre.

“I dag er en stor dag for en mand, der elsker rejsebranchen. Spies-gruppen i Norden har opbygget en portefølje med stærke nordiske brands, og er i dag kronjuvelen blandt nordiske rejsearrangører. Derfor er jeg utrolig stolt over, at vi sammen med to solide partnere er landet på en løsning, der giver os mulighed for at sikre disse selskabers fremtid. Og ikke mindst at de 400.000 gæster, der allerede har booket juleferie og sommerferie gennem Spies, Ving, Tjäreborg og Globetrotter, nu får deres rejse gennemført,” lød det fra Petter Stordalen.

Fra starten har den nordiske rejsekoncern sikret sig seks milliarder svenske kroner i likviditet og garantier.

Købet inkluderer alle nuværende aktiviteter og vil ikke få indflydelse på Spies-gruppens gæsters aktuelle eller kommende rejser. I praksis betyder det, at Ving Sverige (og også Thomas Cook Northern Europe og Thomas Cook Nordic Holding) nu går konkurs, hvorefter driften kan overtages af det nystiftede selskab, forudsat at konkursboets forvaltere accepterer buddet. Al drift og medarbejdere forventes at blive flyttet over og leve videre i det nye selskab inden for det næste døgn.

 

Relaterede artikler:

Ny Spies-ejer præsenteres onsdag

Spies har sat salg af rejser med rutefly i stå

Første tilbud på overtagelse af Spies