Norge overvejer en turistskat for udenlandske turister. Pressefoto Johan Wildhagen for Visit Norway.

Norsk turistskat vil give færre udenlandske turister

Det kan i fremtiden blive dyrere at være udenlandsk turist i Norge. Et regeringsudvalg foreslår en turistskat for udenlandske turister. Men det vil betyde færre udenlandske turister, lyder kritikken.

Mens det norske turistråd, Visit Norway, prøver at trække udenlandske turister til landet med henvisning til den lave kurs på den norske krone, så overvejer den norske regering at gøre det dyrere for udenlandske turister.

Det skal ske gennem en turistskat på et endnu ikke fastsat beløb. Det foreslår et regeringsudvalg, skriver den norske modsvarighed til Danmarks Radio, NRK.

Udenlandske turister skal betale turistskat for at feriere i Norge. Udspillet kommer i forlængelse af, at den norske regering allerede i efteråret varslede en skat for turister. Den mulige kommende turistskat anbefales af regeringens såkaldte rejselivsudvalg i form af et ”nationalt besøgsbidrag,” der skal opkræves via transportformer til eller fra Norge, hedder det.

Forslaget er nu sendt i høring frem til den 30. juni.

”Vil gøre det mindre attraktivt at være turist i Norge”
”De udenlandske turister, der besøger Norge, skal være med til at tage vare på Norges natur- og kulturgoder. Derfor anbefaler vi, at der indføres et nationalt besøgsbidrag, der både kan forvaltes regionalt og lokalt,” siger formanden for rejselivsudvalg, Trine Skei Grande. Indtægterne for den mulige turistskat skal fordeles mellem kommunerne.

Men forslaget om en turistskat, møder kritik fra Fremskrittspartiet. Herfra siger medlem af Stortinget, Sivert Bjørnstad:

”Dette forslag vil gøre det mindre attraktivt at komme til Norge som udenlandsk turist. Norge er allerede et meget dyrt rejseland sammenlignet med andre lande, vi normalt sammenligner os med,” siger han til NTB, den norske modsvarighed til Ritzau i Danmark.

Han understreger, at turister er vigtige for norsk økonomi, da de blandt andet er med til at sikre arbejdspladser. ”Dette forslag vil føre til færre udenlandske turister i Norge,” forudser Sivert Bjørnstad.

 

Relaterede artikler:

Norge vil tiltrække turister med sin lave kronekurs

Én million nordmænd dropper udlandsferie i år

Danske rejseaktører rykker ind i Norge