Nu bliver det da billigere at flyve!

Ejvind Olesen.

Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: Næppe er de positive regnskabsresultater begyndt at dukke op hos flyselskaberne, før forbrugerorganisationer forventer billigere billetter på grund af lave oliepriser. Drøm bare, men nyd det mens det varer.

Af Ejvind Olesen 

For en gangs skyld brugte de danske TV-stationer en hel del tid på SAS positive regnskabsresultat. Men dagen var ikke omme, før forbrugerrepræsentanter krævede brændstoftillægget fjernet og genvinsten tildelt forbrugerne. Underforstået ”det er vores penge, og gevinsten bør gives til os i form af billigere flybilletter.”

Er det rimeligt? Nej, absolut ikke. I forvejen har det aldrig været billigere at flyve end i dag, da en flybillet til Rom koster mindre end en taxatur fra Nordsjælland til lufthavnen. Uanset om det er Norwegian, SAS eller et helt tredje selskab er priserne i forvejen barberet ned til det absolutte minimum for en bæredygtig drift.

Det kan det da godt være, at nogle fejlagtigt opretholder begrebet brændstoftillæg, og så beder de selv om at få hug og krav om, at det nu sættes ned. Brændstofpriserne (ofte op til 30 procent eller mere) er for længst lagt ind i bruttoprisen på samme måde som lufthavnsafgift, afskrivning, personaleudgifter etc.

Mange selskaber hedger (aftaler leverancer til fast pris flere måneder ud i fremtiden). Det er som at spille på roulette. Sommetider vinder man, andre tider taber man. Der er svært at lægge et budget efter.

Men det skal forbrugerne slet ikke bekymre sig om. De skal vælge det selskab, som de synes er billigst i forhold til den transport og service, der leveres.

Netop nu kommer en ny generation af fly på markedet som bruger 20-30 procent mindre brændstof end forgængerne. Bare rolig, det skal nok give sig udslag i flypriserne.

Nok var det flot med et regnskab og en lille milliard sv. kr. i overskud, men kun fordi vi er vant til underskud fra SAS. En omsætning på ca. 40 mia. burde give et langt bedre afkast målt på erhvervslivets præmisser.

Mange SAS-aktionærer har tabt rigtig mange penge. De har fortjent at få den største bid af rovet. Personalet skal nok også vide at melde sig. Det har de faktisk allerede gjort.

Nu må forbrugerne affinde sig med, at de aldrig har haft bedre muligheder for at finde billige flybilletter. Nyd det mens det varer.

God weekend.