Henrik Specht, direktør for RID, Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening. Arkivfoto: Lars Møller, Messecenter Herning.

Nu er de sidste restriktioner ophævet – næsten

AKTUEL KOMMENTAR: ”Udenrigsministeriets rejsevejledninger bør ”vendes om”. Hovedreglen bør være, at man kan rejse på ferie til alle lande – også uden for EU,” skriver direktøren for RID.

Af Henrik Specht, direktør, Rejsearrangører i Danmark, RID

I dag den 10. september fjernes de sidste danske corona-relaterede restriktioner, fordi COVID-19 ikke længere betragtes som en samfundskritisk sygdom. I hvert fald næsten. For rejsebranchen er fortsat underlagt restriktioner, der følger af rejsevejledningerne.

Det er på enhver måde glædeligt, at epidemien er under kontrol, og at vaccinationstallene er rekordhøje. Og for hver dag øges graden af flokimmunitet i takt med, at stadigt flere vaccineres. Angiveligt er 90 procent af de inviterede danskere vaccineret inden 1. oktober. Alene derfor bør rejsevejledningerne tages op til revision i nærmeste fremtid.

I dag for præcis 1½ år siden – den 10. marts 2020 – udtalte erhvervsminister Simon Kollerup, at rejsebranchen var blandt de brancher, som blev først ramt af coronaen og formentlig ville være blandt dem, som blev holdt i restriktionernes greb længst muligt. Ministeren fik ret.

Heldigvis åbnede Folketinget den 26. juni for rejser til EU, hvilket gav rejsebranchen mulighed for at genoptage vores virke og imødekomme mange danskeres ønske om atter at holde ferie under fremmede himmelstrøg. Det var en både fornuftig og tiltrængt beslutning.

Mennesker smitter, ikke lande
I sidste ende er det mennesker, som smitter, ikke lande. Så hvis vi bare følger myndighedernes anvisninger og opfører os fornuftigt, er det næppe farligere at spise på en restaurant i Malaga end i Maribo.

Desværre er stort set alle lande uden for EU fortsat orange, hvilket som udgangspunkt betyder, at ikke-nødvendige rejser dertil frarådes.

Som en undtagelse fraråder Udenrigsministeriet dog ikke rejser til de pågældende rejsemål for personer, der er vaccineret eller tidligere smittet samt deres børn under 18 år. Det er imidlertid de fleste.

Derfor bør Udenrigsministeriets rejsevejledninger som minimum ”vendes om”. Hovedreglen bør være, at man kan rejse på ferie til alle lande – også uden for EU. Hvis man i det hele taget skal have rejserestriktioner, bør disse lande kun være orange – så rejser dermed frarådes – for personer, der hverken er vaccineret eller tidligere smittet. Det ville være en både fornuftig og tiltrængt beslutning.

(Denne kommentar blev også bragt i dag i Børsen online)

Relaterede emner:

Rejsevejledningerne og det orange dilemma

USA-ekspert tvivler på snarlig grænseåbning

33 Spies-fly fra Danmark i efterårsferien