John Nørgård Tobiesen, ejer af og administrerende direktør for rejsebureauet Tid Til Ro. Privatfoto.

Rejsevejledningerne og det orange dilemma

AKTUEL KOMMENTAR: ”Det er svært når vi modarbejdes af UM. Hvordan skal vi forklare kunden, at der ikke er forskel på Spanien og Sydafrika, hvis man er færdigvaccineret,” spørger rejsebureauejer.

Af John Tobiesen, ejer af og administrerende direktør for rejsebureauet Tid Til Ro

Tag lige et kig på Udenrigsministeriets hjemmeside. Er det i orden? Er det vildledning? Hvad ville du gøre, hvis du var i vores branche?

Det er enormt problematisk for rejsebranchen, at Udenrigsministeriet fraråder ferierejser til hele verden udenfor EU, og så bagefter laver en undtagelsesbestemmelse med småt, som i grove træk dækker alle danskere!

Lad mig forklare lidt om det, jeg kalder for det orange dilemma:

Udenrigsministeriets rejsevejledninger har i årtier været rejsebranchens trafiklys i forhold til hvornår en rejse skulle aflyses eller gennemføres.

Og det har fungeret godt indtil nu. Det har været rart for bureauerne at have et eksternt organ, der tog de ”grimme” beslutninger om aflysninger, så man ikke skulle stå der som rejsearrangør og tage diskussionen med sine kunder eller sit forsikringsselskab.

Og lige så længe jeg kan huske, har der været konsensus i rejsebranchen og Pakkerejsenævnet omkring de vejledninger. Grøn og gul betød gennemfør. Rød betød aflys.

Orange – en helt ny farvekode
Men pludselig under Covid opstod en helt ny farvekode: ”Orange,” som betyder at Udenrigsministeriet fraråder ferierejser.

Det er ikke noget problem i sig selv. Man kan selvfølgelig mene, at den farvekode er overflødig, fordi vi havde ”Rød” i forvejen, der betyder det samme, men det er noget EU-halløj der skal spejles over i det danske regime, så fred med det.

Problemet opstår i de undtagelsesbestemmelser, som Udenrigsministeriet har lavet.

Når man eksempelvis går ind på rejsevejledningen for Sydafrika, kommer hjemmesiden op med en stor orange kasse, hvor der står: ”Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til: Hele landet.”

Men folder man ”Generel anbefaling”-fanen ud, står der længere nede at: ”Færdigvaccinerede og tidligere smittede med fast bopæl i Danmark samt deres medrejsende børn under 18 år er undtaget anbefalingen om, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes.”

Med i Danmark 750.000 børn under 18 år, 350.000 tidligere smittede og en vaccinationsprocent på 73,5 procent betyder det altså i praksis, at foreløbig er cirka 90 procent af den danske befolkning er omfattet af denne undtagelsesbestemmelse.

Hvad ville du gøre, hvis du var i vores branche?
Det er virkelig svært for vores branche at komme i gang igen, når vi modarbejdes på denne måde.

Hvordan skal vi nogen sinde kunne forklare vores kunder, at der ikke er forskel Spanien og Sydafrika, hvis man er færdigvaccineret.

Kigger man på kortet på um.dk, så er hele EU gul, mens resten af verden er orange. Det giver et direkte forkert indtryk af virkeligheden, og efterlader en med en følelse af at verden udenfor EU er farlig.

Hvad pokker stiller vi op? Hvad ville du gøre, hvis du var i vores branche?

Gode råd modtages gerne.

Relaterede emner:

USA-ekspert tvivler på snarlig grænseåbning

Dansk rejsebureau på opkøb og vil gerne købe mere

Om shistorme og rejsevejledninger