Tjekkiet med hovedstaden Prag bliver nu orange i de danske rejsevejledninger. Dermed frarådes alle ikke-nødvendige rejser. Foto fra Wikipedia: Dmitry A. Mottl.

Nu fraråder Danmark rejser til 19 europæiske lande

Eneste ændring ved den ugentlige status for de danske rejsevejledning var at Tjekkiet skiftede til orange. Udenrigsministeriet har stadig ikke regionale rejsevejledninger. Norge siger nej til Syddanmark.

De forhøjede smittetal i Tjekkiet sendte som ventet torsdag eftermiddag det østeuropæiske land på den orange liste hos Udenrigsministeriet. Det betyder, at alle ikke-nødvendige turistrejser til Tjekkiet frarådes.

Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for lande inden for EU/Schengen og Storbritannien på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. SSI får blandt andet sine data fra EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control.

Der er skønsmæssigt cirka 100.000 danske ankomster til Tjekkiet om året, primært til hovedstaden Prag. Den tjekkiske hovedstad betjenes fra Københavns Lufthavn af det tjekkiske flyselskab, CSA, samt Norwegian og Ryanair.

I sin pressemeddelelse skriver Udenrigsministeriet blandt andet: ”I denne uge tilføjes Tjekkiet til listen over lande, hvortil alle ikke-nødvendige rejser frarådes på grund af et for højt antal smittede. Tallene fra SSI viser, at smittetallet for Tjekkiet er på 30,6. Dermed ligger landet over kriteriet om et nationalt smittetal på under 30.”

Fraråder rejser til 19 lande
Inden for EU/Schengenlandene fraråder Udenrigsministeriet i øjeblikket alle ikke-nødvendige rejser (orange) til Andorra, Belgien, Frankrig, Kroatien, Luxembourg, Malta, Monaco, Rumænien, San Marino, Spanien og nu også Tjekkiet på grund af smittetallene.

Hertil kommer orange til disse lande, men kun på grund af landenes indrejserestriktioner, for eksempel karantænekrav, overfor blandt andet danske statsborgere: Estland, Finland, Irland, Island, Letland, Litauen, Slovenien og Ungarn.

Stadig ikke regionale rejsevejledninger
Det blev heller ikke i dag, at Udenrigsministeriet indfriede ønskerne fra rejsebureaubranchen om regionale rejsevejledninger til for eksempel de primære europæiske rejselande.

Ikke mindst Spanien er meget efterspurgt på denne konto, da vintersæsonen snart begynder og blandt andet charterrejsebureauerne vil meget gerne sende gæster til Kanarieøerne. Øgruppens smittetal er endnu for høje, men håbet er, at de vil falde, så der kan åbnes for flyvninger til Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote og så videre.

Men Udenrigsministeriet har dog to regionale signaler med i ugens rejsevejledninger.

I torsdagens opdateringer står der således: ”Danske rejsende til regionerne: Wien i Østrig og Ida-Viru Maakond i Estland opfordres til at lade sig teste ved hjemkomst på grund af høje smittetal i de to regioner.

Ifølge modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande opfordres man således til at lade sig teste efter hjemkomst, hvis man er på rejse i en region, hvor smittetallet stiger til 50 eller flere nye smittede per 100.000 indbyggere per uge,” skriver UM.

Norge lukker for Region Syddanmark
Udenrigsministeriet oplyste også torsdag, at Norge fra på lørdag, 12 september, tilføjer Region Syddanmark til listen over regioner, hvor der er krav om ti dages indrejsekarantæne for alle indrejsende.

De norske karantæneregler omfatter fortsat Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Færøerne.

Grønt lys til Tunesien for turister med pakkerejser
Udenrigsministeriet opdaterede onsdag rejsevejledningen for Tunesien fra orange (”vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser”) til gul (”vær ekstra forsigtig”)

Udenrigsministeriet skriver at ændringen skyldes, at karantænekravet er ophævet for pakkerejsende fra Danmark. ”For alle andre rejsende, herunder turister, som ikke har booket en pakkerejse fra Danmark, gælder karantænereglerne og krav om COVID-19-test ved indrejse fortsat,” hedder det.

Relaterede artikler:

Tjekkiet på vej mod orange i rejsevejledninger

Danskerne skiftede flyrejsen ud med bilferie

EU ønsker ens rejsevejledninger

Kapløb for at nedbringe smittetal på de Kanariske Øer