Årets tyske Michelin-stjerner er netop uddelt. Det blev til 51 nye stjerner. To restauranter kom op på tre stjerner, den ene i Hamborg. I alt har Tyskland nu 341 spisesteder med Michelin-stjerner.
I denne uge kom ikke kun den nye opdatering for 2025 med Michelin-restauranter i de nordiske lande, herunder Danmark; også de nye tyske stjerner blev uddelt af Guide Michelin. Tyskland er det land, hvor flest danskere overnatter i udlandet, i år forventes 3,3 millioner danske overnatninger.
Årets uddeling af de tyske Michelin-stjerner skete ved sammenkomst i Frankfurt; her blev der i alt fordelt 51 nye tyske Michelin-stjerner.
Blandt andet kom to restauranter op på de maksimale tre stjerner, Restaurant Haerlin på luksushotellet Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten i Hamborg (det har taget restauranten 20 år at gå fra én, så to til nu tre stjerner, oplyser Michelin) og restaurant Tohru in der Schreiberei i München. Dermed har Tyskland i alt 12 spisesteder med hver tre Michelin-stjerner.
Efter stjerne-uddelingen i denne uge har 47 tyske restauranter nu hver to Michelin-stjerner, fem nye kom i år på listen.
Hertil kommer 282 spisesteder med hver én stjerne; der blev i år tilføjet 30 nye.
Det fremgår ikke af pressemeddelelsen fra Guide Michelin, hvor mange restauranter der eventuelt har mistet en (eller flere) stjerner i forbindelse med de anonyme Michelin-inspektørers årlige kontrol af spisestedernes gastronomiske og servicemæssige niveau.
Også uddeling af Green Star- og Bib Gourmand-stjerner
Udover de traditionelle Michelin-stjerner, uddeler Guide Michelin også Grønne Stjerner til restauranter der udmærker sig på bæredygtighedsfronten.
80 tyske restauranter har nu en Green Star, 14 flere end i sidste års Michelin-guide.
Ligeledes er der Bib Gourmand-stjerner, en markant anerkendelse af restaurantens gastronomiske niveau, herunder pris, men lige under det krævede til en egentlig Michelin-stjerne.
156 tyske restauranter har nu en Bib Gourmand-stjerne, herunder 15 nye på listen.
I øvrigt er det i år 125 år siden udgivelsen af den første Guide Michelin. Den første Michelin-guide kom i år 1900, udgivet af brødrene André og Édouard Michelin, der fremstillede bildæk. Guiden var henvendt til franske bilister – der var dengang under 3.000 privatbiler i Frankrig. Formålet med guiden var at få bilisterne til at køre mere – og dermed øge efterspørgslen på biler og dermed også bildæk.
I dag dækker de forskellige Michelin-guide spisesteder og hoteller i omkring 50 lande i Europa, Nord-, Syd- og Latinamerika samt Asien. De fem nordiske lande er for eksempel samlet i én guide.
Relaterede artikler:
2025: Danske restauranter scorer flere Michelin-stjerner

STANDBY.DK Nyt om rejser


