Fra 2024 kan cykelturister begive sig ud på en 2.000 kilometer lang cykelrute på Balkan. Foto: GoodTrail.

Ny cykelrute løber gennem otte Balkanlande

Snart kan cykelturister begive sig ud på en cykeltur, der strækker sig gennem otte lande på Balkanhalvøen. Ruten er for cykelturister, der ikke er bange for et ujævnt underlag.

Fra 2024 kan cykelturister bevæge sig ud på et eventyr på den nye Trans Dinarica Cycling Route, der med sine 2.000 kilometer strækker sig igennem otte Balkanlande.  Fra Sloveniens skovklædte landskaber, Montenegro og Nordmakedoniens bjergskråninger, Bosnien og Serbiens floder, Kroatien of Albaniens kystlinjer og Kosovos nationalparker.

Ruten er blandt andet organiseret af GoodTrail, som skaber rute-koncepter og promovere cykelruter.

”Detaljeret navigationsinformation kommer til at være tilgængelig, så folk kan planlægge hver skridt på rejsen. Det drejer sig for eksempel om faciliteter, seværdigheder og UNESCO verdensarvssteder, nationalparker, overnatningssteder og restauranter,” fortæller Alex Crevar fra GoodTrails til Lonely Planet.

Henvendt til eventyrlystne cykelturister
Konkret fokuserer Trans Dinarica-stien på at levere et produkt til eventyrlystne cykelturister, som også gerne vil opleve kultur.

Ruten stopper ikke langs alle større byer på vejen. I stedet har rutens skabere arbejdet på at sprede turisterne ud, så ruten er bæredygtigt, oplyser Alex Crevar. Det er håbet, at også mindre lokalområder kommer til at få glæde af denne indretning.

Cyklister, der ønsker at bevæge sig ud på ruten, skal ikke forvente jævn asfalt og vedligeholdte cykelstier. Ruten løber også over særdeles ujævnt terræn og grusveje.

Én af rutens udviklere fortæller, at der for eksempel bliver bygget asfalterede veje i bjergene i Albanien, men at de primært er henvendt til biler. Fordelen ved grusveje er dog, at de tager turisterne væk fra alfarvej, hvilket også bidrager til at decentralisere turismen et sted som Albanien, hvor smuk natur ikke er en mangelvare.

Rutens skabere har dog ikke designet ruten efter, at turister skal cykle hele turen. I stedet har de tænkt i mindre distancer, som passer til en ugelang cykelferie, der for eksempel kan gå fra Pristina i Kosovo til Albaniens kyst.

Trans Dinarica Cycling Route er i øvrigt blevet fremhævet på Lonely Planets Best in Travel-liste for 2024. Det anerkendte rejseforlags råliste kommer først fra bidragsyderne til Lonely Planets guide- og rejsebøger, der kommer med tusindvis af forslag. Til sidst foretages valgene af de 10 udvalgte i hver af de fem kategorier af rejseredaktører fra såvel Lonely Planet som Thepointsguy.com og seniorrejseredaktører.

 

Relaterede artikler:

Lonely Planet klar med sin årlige Best in Travel-liste

Sverige vil have Nordens bedste cykeldestination

Ny svensk cykelrute ruller på 220 natur-kilometer