Den nye formand for de danske charterarrangører, Jan Vendelbo, til venstre, med foreningens direktør, Henrik Specht. Foto: Henrik Baumgarten.

Ny formand hos de danske charterarrangører

RID – charterselskabernes brancheforening i Danmark – skifter traditionen tro formand hvert andet år. Ny i spidsen er direktør for Spies, Danmarks største charterrejsebureau.

(Artiklen er blevet opdateret med udtalelser fra Jan Vendelbo til Standby.dk)

Jan Vendelbo, administrerende direktør for Spies, er de næste to år formand for RID, Rejsearrangører i Danmark. Han afløste på RID’s netop afviklede generalforsamling Niels Grosen, administrerende direktør for Apollo Rejser.

Formandskabet i brancheforeningen går på skift mellem foreningens fire største medlemmer målt i antal rejsende, udover Apollo og Spies også TUI og Bravo Tours. Firkløveret solgte sidste år dette antal rejser i Danmark:

Spies: 275.359, plus 3,8 procent i forhold til 2017, Apollo: 173.699, plus 4,3 procent, TUI: 170.346, minus 5,3 procent og Bravo Tours/Sun Tours: 168.782, minus 3,6 procent i forhold til 2017.

På femtepladsen kom Sunweb med 100.518 solgte rejser i Danmark.

”Før gik formandskabet på skift mellem de tre største charterarrangører, så blev det udvidet til de fire største, men det er har ikke været drøftet at øge til de fem største,” siger den nyvalgte RID-formand, Jan Vendelbo, til STANDBY.dk

De 15 medlemmer af RID står for op mod 95 procent af samtlige charterrejser med fly ud af Danmark, nogle af disse er med rutefly. Sidste år solgte de 15 medlemmer 1,1 millioner charterrejser i Danmark 6,6 procent – eller 70.119 flere end i 2017.

Godt 2018 – trods varm dansk sommer
På generalforsamlingen kunne RID-medlemmerne trods den varme sommer sidste år med tilfredshed se tilbage på et godt rejseår 2018, hvor antallet af solgte rejser var knap otte procent højere end året før, tallet medtager også det antal charterrejser der sælges i Sydsverige med afrejse fra Københavns Lufthavn.

”Det uforudsigelige og omskiftelige vejr påvirker salget af ferierejser. 2017 var et af de koldeste år, og 2018 var et af de varmeste år nogensinde,” siger Jan Vendelbo i pressemeddelelse og tilføjer:

”Nu må vi se, hvordan det bliver i år, men den kolde start på maj med sne og slud har fået ekstra mange til telefonerne og tasterne for at bestille deres sommerferie. Ferien er for vigtig at gamble med, og derfor foretrækker mange den tryghed, der ligger i at rejse med et af foreningens medlemmer. De fordele har vi beskrevet på vores nye opfriskede hjemmeside: rejsearrangorer.dk”

Mere fokus på klimaet
Jan Vendelbo tilføjer, at RID også i år vil have klimaet højt på dagsordenen.

”Foreløbig har i hvert fald to af RID’s medlemmer – Spies og TUI – iværksat forskellige klimakompenserende tiltag. Og i overensstemmelse med RID’s retningslinjer for ansvarlig turisme vil RID samarbejde med flyselskaber, politikere og organisationer om at reducere klimapåvirkningen,” siger Jan Vendelbo og tilføjer til STANDBY.dk:

”Klima og miljø er højt på dagsordenen, det skal vi støtte i rejsebranchen og via vores brancheforening. Det er vigtigt at have en holdning. At rejse miljørigtigt bliver stadig vigtigere. Godt nok står flyvningen kun for to procent af udledningen af drivhusgasser, men også her må rejsebranchen tage et ansvar. Og vi skal have hele rejsebranchen til at bakke op. Vi har trods alt kun én klode.”

Relaterede artikler:

Charterrekord trods dansk hedebølge

Spies forudser nulvækst for dansk charter

TUI afviser behov for ny frontfigur i Danmark

Spies klimakompenserer alle flyrejser