”Vi håber, at det bedste scenarie bliver til virkelighed, men vi frygter, at det trækker længere ud,” siger VisitDenmarks administrerende direktør, Jan Olsen, om ny analyse af konsekvenserne af coronavirussen.  Arkivpressefoto fra VisitDenmark, Kim Wyon.

Ny prognose: Virus kan koste Danmark hver 5. turist

Turismen er kommet sig helt i 2022 eller 2023, siger analyse fra Tourism Economics i Oxford. Instituttet forventer, at coronavirussen vil resultere i 12-19 pct. færre udenlandske turister i Danmark i år.

Tourism Economics – en afdeling under det anerkendte forskningsinstitut Oxford Economics – har specialiseret sig i globale rejsedata, forudsigelser, økonomiske konsekvensanalyser og markedsanalyser.

Tourism Economics har netop opdateret sin prognose for økonomi og turisme med hensyntagen til effekterne af den kinesiske coronavirus.

Tourism Economics opererer med et best case-scenarie, hvor virussen, også kendt som COVID-19, er inddæmmet efter fem måneder – og et worst case-scenarie, hvor det tager otte måneder at inddæmme virussen.

De to scenarier vil henholdsvis betyde et fald i antallet af udenlandske turister i Danmark i år på 12 eller 19 procent.

Tilbage på sporet i 2022 eller 2023
Hvis COVID-19 er inddæmmet efter fem måneder, antager Tourism Economics at turismen er kommet sig helt i 2022. Hvis der går otte måneder, vil turismen først være kommet sig fuldt i 2023, hedder det.

Blandt Tourism Economics kunder er VisitDenmark, der blandt andet bruger instituttets data som baggrund for egne analyser.

I en kommentar fra den nye prognose fra Tourism Economics, siger VisitDenmarks administrerende direktør, Jan Olsen:

”Den nye prognose fra Tourism Economics er meget dyster læsning. Der er ingen tvivl om, at turismen i hele Danmark vil blive ramt af COVID-19.

Derfor gælder det nu om at stå sammen i branchen og arbejde for de rigtige løsninger, der på kort sigt kan være med til at afhjælpe situationen mest muligt, og på den længere bane kan sikre, at vi igen kommer tilbage på det solide vækstspor, som turismen var på, og som var med til at skabe omsætning og arbejdspladser i hele landet.”

Jan Olsen tilføjer: ”Turismen kan noget særligt. Den er i den grad med til at sikre og udvikle lokalsamfund til gavn for velfærd og livskvalitet rundt omkring i hele landet. Vi håber naturligvis, at det er det bedste scenarie, der bliver til virkelighed, men vi frygter, at det trækker længere ud.”

Tourism Economics understreger, at de nuværende tal med et tab på 12-19 procent er et øjebliksbillede, der kan ændre sig.

28,8 millioner udenlandske overnatninger i Danmark – sidste år
Sidste år var der 28,8 millioner udenlandske og 27,2 millioner målbare overnatninger i Danmark.

Tallene omfatter alt fra overnatninger i ferieboliger, hoteller, campingpladser, feriecentre og så videre.

De foreløbige overnatningstal for 2019 blev offentliggjort af Danmarks Statistik sidste måned og viste, at dansk turisme igen sidste år satte rekord med 56 millioner målbare overnatninger. Danmarks Statistik foretager hvert år en justering af tallene i april på baggrund af reviderede tal.

Relaterede artikler:

Rejseekspert: Der kan gå år før branchen er tilbage

Ikke boom i danske ferieboliger trods lukket grænse

56 mio. turismeovernatninger i Danmark sidste år