Over halvdelen af alle udenlandske overnatninger i Danmark sker i feriehuse med tyskerne som største kunde. For andet år i træk var der sidste år rekord i feriehusudlejning – men brancheforening er bekymret.
Sidste år var der 19,2 millioner udlejede overnatninger i feriehuse via danske feriehusudlejningsbureauer med mindst 25 huse til rådighed. Det er en stigning på 606.000 overnatninger eller tre procent, oplyser Feriehusudlejernes Brancheforening med henvisning til nye tal fra Danmarks Statistik.
Branchen har siden 2013 set vækst i antallet af feriehusovernatninger, i perioden steg overnatningstallet 4,2 millioner overnatninger – en fremgang på 28 procent.
Men trods det nye rekordår sidste år er der bekymring i Feriehusudlejernes Brancheforening, der frygter at væksten ikke kan fortsætte på grund af mangel på feriehuse til udlejning – og som derfor atter opfordrer politikerne til at forhøje bundfradraget.
Carlos Villaro Lassen, administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, siger: ”Vi nærmer os en bekymrende grænse for vækst, fordi vi mangler feriehuse til udlejning. Væksten i turismen afhænger af, at politikerne indgår forlig om forhøjelse af den skattefrie bundgrænse for lejeindtægter til 40.000 kroner i år, så flere sommerhusejere får lyst til at udleje. Vi forventer, at en forhøjelse af bundfradraget fra de nuværende 21.900 til 36.000 kroner, som regeringen foreslår vil medføre over 2.000 nye feriehuse til udlejning.”
Ifølge brancheforeningen stod feriehusudlejning sidste år for 53 procent af alle udenlandske overnatninger i Danmark – og sidste år gik udlejninger til danskere mest frem. Danske gæster havde 4,9 millioner overnatninger i lejede danske feriehuse i 2017, en fremgang på 308.000 eller 6,7 procent i forhold til 2016. Tyske gæster, som er det største marked for danske feriehusudlejere, havde 14,3 millioner overnatninger, en fremgang på 283.000 eller 2,4 procent. Omvendt var der nedgang fra de to næststørste markeder – Sverige og Norge – til i alt en million feriehusudlejninger sidste år.
Udlejning kunne ikke følge kapaciteten
Der blev sidste år i alt udlejet 649.300 husuger, en stigning på 3,9 procent i forhold til 2016. Antallet af lejemål steg også 3,9 procent, hvilket sidste år gav en gennemsnitlig opholdslængde på 1,2 uger i de danske feriehuse. Antallet af huse, som udlejningsbureauerne havde til rådighed voksede sidste år 0,7 procent til 40.300, altså en lavere stigning end udlejningen af husuger.
Sidste år var kommunerne Varde og Ringkøbing-Skjern de to kommuner med flest udlejede overnatninger i feriehuse – begge havde 3,2 millioner overnatninger. Herefter kom Tønder Kommune med 986.000, Jammerbugt med 820.000 og Hjørring med 804.000 overnatninger. På sjettepladsen kom Bornholm, som den mest populære kommune uden for Jylland, med 757.000 overnatninger.
Politisk fokus på udlejning af feriehuse
Den 24. april holder Feriehusudlejernes Brancheforening generalforsamling på Børsen i København.
Her kommer indlæg fra erhvervsminister Brian Mikkelsen, formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, og paneldebat om feriehusudlejning med deltagelse af folketingsmedlemmerne Torsten Schack Pedersen fra Venstre, Mette Hjermind Dencker fra Dansk Folkeparti, Andreas Steenberg fra Radikale Venstre og Karin Gaardsted fra Socialdemokratiet.
Relaterede artikler:
Øget udlejning af sommerhuse vil styrke økonomien