Sidste år var der over en million Airbnb-udlejninger Danmark - tallet er kun bookinger, og da Airbnb-gæster typisk bor i lejemålet et par dage, er tallet for overnatninger via Airbnb langt højere. Arkivfoto fra Airbnb.

Nye love skal sikre kontrol med Airbnb i Danmark

Folketinget har vedtaget tre lovforslag om regulering af Airbnb – disse sikrer blandt andet, at den danske aftale med Airbnb allerede til efteråret kigges grundigt efter.

De nye love rettet mod Airbnbs virke i Danmark glæder blandt andet hotelerhvervets branche- og arbejdsgiverorganisation, Horesta.

Horesta har længe kritiseret, at udlejningsloftet for Airbnb-boliger i Danmark kun gælder hele boligen, mens værelser i boligen er undtaget.

Et flertal i folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre har nu vedtaget en ny lov, der fastsætter grænser for den private udlejning, oplyser Horesta.

Udlejningsloftet i lovforslaget om regulering af Airbnb omfatter dog kun privates udlejning af hele deres bolig, og ikke når de kun udlejer værelser. 

Udlejningen af hele boligen må foregå optil 70 dage om året, mens kommuner kan tillade op til 100 dage om året. Udlejningen af værelser må blot ikke have ’professionel’ karakter.

Private driver hotellignende virksomhed
Så mens der er styr på den automatiske skatteindberetning, kan den ukontrollerede udlejning af værelser, hvor private driver hotellignende virksomhed, fortsætte, mener Horesta.

”Den danske aftale med Airbnb fikser ikke det problem, den blev sat i verden for at løse. Derfor glæder det os, at man har valgt at evaluere delen om værelsesudlejningen allerede i dette efterår,” siger Kirsten Munch, politisk direktør i Horesta.

Hun ser gerne, at man også revurderer og evaluerer både kontrolmulighederne og antallet af udlejningsdage til efteråret.

Horesta mener ikke, at der er afsat tilstrækkeligt med midler til kontrollen med den private udlejning, og organisationen argumenterer samtidig for, at antallet af dage i udlejningsloftet burde ligge tættere på det antal dage, som den typiske dansker årligt har ferie.

En halv milliard Airbnb-overnatninger
Siden Airbnb åbnede i 2008 er der nu booket over en halv milliard overnatninger.

I dag tjekker tre Airbnb-gæster i snit ind hvert halve sekund hos en Airbnb-vært verden over i de over seks millioner hjem, der kan lejes via Airbnb i 81.000 byer i 191 lande, oplyste Airbnb for nylig.

I de første ti år med Airbnb har tilmeldte værter verden over tjent over 428 milliarder kroner, oplyste Airbnb i pressemeddelelse – der dog ikke har noget bud på, hvor mange af disse milliarder, der er blevet betalt skat af.

Over 1 million Airbnb-bookinger i Danmark
Sidste år var der for første gang over en million Airbnb-udlejninger Danmark, en stigning på 16 procent fra 2017, viste opgørelse forleden fra VisitDenmark.

Tallet er kun bookinger – og da Airbnb-gæster typisk bor i lejemålet et par dage, er tallet for overnatninger via Airbnb langt højere.

VisitDenmark har en aftale med Airbnb om adgang til data om gæster, der overnatter via Airbnb i Danmark. Tallene til VisitDenmark trækker Airbnb fra sine egne systemer for at synliggøre en form for turisme, der ikke dækkes af den gængse statistik på turismeområdet.

Relaterede artikler:

Over 1 million Airbnb-overnatninger i Danmark

Horesta glad for hård EU-kurs mod bookingportaler

Airbnb runder halv milliard gæsteovernatninger