Passagerer på en amerikansk indenrigsflyvning. (Foto: Henrik Baumgarten)

Ny regel skal blotlægge gebyrer for tillægsydelser

På flyselskabernes hjemmesider og andre sites, der sælger rejser, skal prisen for afbestillinger, ændrede reservationer og andre tillægsydelser fremover fremgå sammen med billetprisen.

Det skal være slut med at skjule prisen på de tillægsydelser, som kunderne kan komme til at betale undervejs på en rejse. Det er hensigten bag en ny regel, som både amerikanske flyselskaber og rejsesites står til at blive omfattet af.

Det er præsident Joe Bidens regering, der barsler med reglen, som vil tvinge virksomhederne til at sørge for, at prisen på de gebyrer, der opkræves for eksempelvis at få mere bagage med ombord, ændre en reservation eller for at afbestille en flyvning fremgår tydeligt undervejs i købsprocessen.

Det er CNN, der har fået indsigt i en beskrivelse af den foreslåede nye regel, som er udarbejdet i det amerikanske transportministerium. Den vil betyde, at virksomheder i landet skal afsløre priserne for tillægsydelserne ”første gang billetprisen fremgår”.

Vil føre til mere konkurrence
Den nye regel for rejsemarkedet skal ikke kun øge gennemsigtigheden på vegne af de amerikanske forbrugere. En embedsmand fra Det Hvide Hus fortæller til mediet, at den derudover formentlig også vil føre til mere konkurrence.

”Dette kommer til at sætte en stopper for, at flyselskaberne skjuler den reelle billetpris sådan, at når du foretager en søgning, vil du rent faktisk finde den bedste pris. Det kommer til at spare amerikanerne for penge og øge konkurrencen om at have de bedste priser. Sidste år tjente de største flyselskaber næsten 700 millioner dollars (5,3 milliarder kroner) alene på gebyrerne for at ændre eller afbestille flyvninger.”

Det forventes, at indførslen af reglen vil blive diskuteret på et møde i løbet af mandag, hvorefter den vil blive meldt officielt ud. I løbet af mødet vil præsident Biden også opfordre andre ministerier til at indføre lignende initiativer på deres ressortområder.

Kan træffe beslutninger på oplyst grundlag
Allerede søndag fremhævede landets transportminister Pete Buttigieg, at passagererne fortjener at kunne gennemskue den reelle pris for flyvningerne, når de køber en billetter, og at han mener, at den nye regel vil være til fordel for forbrugerne.

”Dette nye forslag vil tvinge flyselskaberne til at udvise en større grad af gennemsigtighed over for deres kunder omkring de gebyrer, som de opkræver. Det vil sætte de rejsende i stand til at træffe beslutninger på et oplyst grundlag og derved spare penge.”

Som følge af sommerens kaos hvor mange flyvninger er blevet aflyst eller forsinkede har transportministeriet i USA allerede efterlyst mere gennemsigtighed fra flyselskaberne.

Det har blandt andet ført til, at ministeriet har lanceret et nyt site, der har til formål at informere de rejsende om, hvordan de enkelte flyselskaber kompenserer passagererne, når forsinkelserne eller aflysninger skyldes hensyn, som selskaberne kunne kontrollere og altså ikke hårdt vejr eller lignende ukontrollerbare forhold.


Relaterede artikler:

Tillægsydelser bliver stadig vigtigere

”Sædereservationer er meget indbringende”

Gebyrer giver flyselskaber milliarder