Estland, her er det hovedstaden Tallinn, er et af de fire virtuelle rejsemål som oplysningsforbundet DEO tilbyder gratis inspirationsrejser til i november og december. Wikipedia-foto: Olga Itenberg.

Nyt koncept med gratis virtuelle Europa-rejser

Oplysningsforbundet DEO tilbyder i samarbejde med blandt andet Røde Kors et nyt koncept med fire gratis virtuelle rejser til Estland, Rumænien og Bulgarien, det tidligere Jugoslavien og Spanien.

Under overskriften ”Rejs ud i Europa – hjemme fra din egen stue,” præsenterer Oplysningsforbundet DEO, Demokrati i Europa Oplysningsforbundet, fire online-rundrejser i november og december til navnlig østeuropæiske lande.

Det er et helt nyt koncept, der er åbent for alle, oplyser DEO.dk i en pressemeddelelse og tilføjer, at eftersom Europa er lukket ned under coronakrisen, bliver rejsener via deltagernes computer eller tablet.

”Rejseoplevelser er en mangelvare i disse coronatider. Det får du nu mulighed for med et nyt og unikt koncept, som sender dig på rejse i Europa via din computer/tablet – uden at det koster en krone,” hedder det blandt andet.

Der er i alt fire rejser, til Estland, Rumænien og Bulgarien, det tidligere Jugoslavien samt til Spanien.

Hver rejse foregår over to eftermiddage, alle dage mellem klokken 14 til 16.30. På rejserne kan deltagerne høre foredrag, se billeder og film, møde mennesker fra de lande, rejsen besøger, og få opskrifter på lokale specialiteter.

Derudover er der tid til via skærmen at tale med de andre rejsedeltagere, hvis man har lyst. Samtalerne foregår i mindre grupper, oplyser DEO.

DEO støttes ifølge sin pressemeddelelse af Kulturministeriets pulje til kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter til sårbare, udsatte og ældre under corona-krisen.

De fire rejsemål
I sin optakt skriver DEO om første rejsemål, Estland den 3-4. november, “det lille baltiske land, hvor Dannebrog ifølge overleveringen faldt ned.

”På førstedagen hører vi om Estlands historie, der har været grum, på andendagen er der fokus på livet i Estland i dag. Rejseleder er Michael B. Lauritsen, der har studeret og rejst i de tre baltiske lande i over ti år,” står der.

Hver dag har DEO også inviteret gæster fra Estland til at fortælle om historien med at opbygge en ny stat og om livet i dag. Det er Karsten Stæhr, professor i makroøkonomi på Tallinns Tekniske Universitet og rådgiver for den estiske nationalbank, samt Merike Jürna, sprogforsker og underviser i dansk.

De følgende rejsemål er Rumænien og Bulgarien, siden 2007 to af de nyeste EU-medlemmer. Rejsen er i dette tilfælde 10.-11. november. Værten på rejsen er Sydøsteuropa-eksperten Zlatko Jovanovic.

Næste tur afvikles, igen online, den 24-25. november, hvor rejsemålet er det tidligere Jugoslavien (i dag Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien og Slovenien). Vært på rejsen er Balkaneksperten Zlatko Jovanovic. Han har en ph.d. i jugoslavisk historie, er født i Bosnien-Hercegovina og været bosat i Danmark siden 1993.

Spanien er sidste stop, fordelt over 8.-9. december. Vært er DEO’s Michael B. Lauritsen, der bor i Spanien med sin familie. Han holder små foredrag og viser film og billeder, har inviteret dansktalende gæster med indsigt begge dage.

Arbejder for demokrati i Europa
De fire virtuelle rejser arrangeres af DEO med Røde Kors og Ældre Sagen som samarbejdspartnere.

Der er tilmelding via DEO.dk – herfra sendes en bekræftelse på e-mail med forklaring på det videre forløb. Derefter sender DEO dagen før første rejsedag en e-mail med et link til selve rejsen med simple anvisninger, oplyses det.

DEO er ifølge sin hjemmeside ”et landsdækkende oplysningsforbund, der arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union.”

Relaterede artikler:

UM på vej med regionale rejsevejledninger for EU

Næsten hele Europa bliver orange

”Fremtiden bliver fysiske og virtuelle rejser”