Nyt selskab skal holde Estland flyvende

estonian air EMBRAER 170 175 190LUFTFART: Efter Estonian Air i lørdags indstillede driften, har et nyt statsligt estisk selskab, Nordic Aviation Group, overtaget en række af Estonians ruter, bl.a. til København.

Statsejede Estonian Air gik i lørdags konkurs og indstillede driften. Selskabets bestyrelse kunne ikke se, hvordan det skulle kunne tilbagebetale de ca. 85 mio. euro, EU forlangte returneret til den estiske stat for ulovlig statsstøtte gennem en årrække.

Estonian Air blev med hjælp fra daværende danske Maersk Air grundlagt i 1991, lige efter de baltiske lande atter var blevet selvstændige som følge af Sovjetunionens sammenbrud. Siden solgte Maersk Air sin aktiepost i Estonian Air til SAS, der ved konkursen i lørdags havde 2,66 pct. af aktierne – resten tilhørte den estiske stat.

Direktør for Estonian ved krakket var Jan Palmér, der også var koncernchef for Cimber Air, da det ukrainsk-ejede danske flyselskab krakkede i 2012. Estonian Air havde hovedlufthavn i Estlands hovedstad, Tallinn, hvor det havde over 25 pct. af trafikken og sidste år 553.200 passagerer samt 200 medarbejdere.

”Selskaber skal konkurrere på bæredygtig forretningsmodel i stedet for at forlade sig på statsstøtte. Estonian Air har ikke gennemført de nødvendige reformer for at blive en holdbar forretning. Det ville ikke være fair overfor konkurrenterne at holde selskabet på markedet med statsstøtte,” hed det i weekenden i en udtalelse fra Margrethe Vestager, EU-kommissionens konkurrencekommissær.

Krakket i Estonian Air kommer ikke bag på den estiske regering, for landet var med det samme klar med nyskabelsen: Nordic Aviation Group, stiftet den 25. september. Nordic Aviation Group ejer endnu ikke selv passagerfly, men kan bruge flyvetilladelsen, AOC’en, fra det slovenske flyselskab, Adria Airways.

Adria Airways begyndte i går sammen med fire andre europæiske flyselskaber, BMI, Trade Air, NextJet og Carpatair, at trafikere otte af Estonians ruter til hhv. Amsterdam, Bruxelles, København, Stockholm, Oslo, Kiev, Trondheim og Vilnius.

Der bliver f.eks. tre fly på hverdage fra Tallinn til København, dog ikke i weekender.

Estonian havde ved starten af vinterprogrammet netop åbnet ny rute til Københavns Lufthavn fra svenske Örebro.

Ramte passagerer kan få oplysninger om deres billetter på hjemmesiden: estonianair.ee