Illustration af Trojena. (Grafik: Neom Tourism | PR)

Opfører stort skisportssted i ørkenen

Om få år vil turister i Saudi-Arabien kunne stå på ski i ørkenen, da landet er i færd med at opføre et nyt skisportssted med alt, hvad der hører sig til. Området bliver dog ikke forbeholdt vintersport.

Saudi-Arabien har løftet sløret for en attraktion, der sammen med blandt andet flyselskabet Riyadh Air, nye lufthavne samt et større antal hoteller, resorts og oplevelser i løbet af en årrække skal højne andelen af turister og derved bidrage til landets mål om at blive mindre afhængig af olieindtægter.

Selvom de fleste formentlig i højere grad forbinder Saudi-Arabien med sol og varme end kulde, frost og vintersport, vil landet etablere et skisportssted ved navn Trojena i en række bjerge i Tabuk-provinsen, der ellers er præget af ørken.

Trojena vil komme til at ligge i forbindelse med Neom, som er navnet på det projekt, der gerne skal munde ud i en nyanlagt kæmpe såkaldt fremtidsby, hvor brugen af eksempelvis nye og grønne teknologier skal være indtænkt fra første færd.

Vil kunne benyttes tre måneder om året
Selvom hovedparten af Neom første ventes opført i slutningen af 2030’erne, vil det efter planen allerede være muligt at besøge skisportsstedet i løbet af få år. Bygningsarbejderne er gået i gang, og det ventes, at Trojena vil kunne tage imod gæster i slutningen af 2026 eller i begyndelsen af 2027.

Temperaturen i landet vil dog betyde, at det kun bliver muligt at stå på ski tre måneder om året. Det er nemlig kun i løbet af vinteren, at temperaturen i bjergene når under frysepunktet, hvilket gør det muligt at skabe og vedligeholde den kunstige sne, som skiløberne skal stå på.

I tillæg til 36 kilometers skiløjper vil området derfor blive konstrueret således, at de besøgende vil kunne dyrke vandsport eller køre på mountainbike resten af året. Der vil blandt andet blive opført en en stor kunstig sø, hvor man kan svale sig i de varme sommermåneder. Det skriver Euronews Travel.

Venter 700.000 turister i 2030
Saudi-Arabien regner med, at området derudover også vil omfatte 42.000 kvadratmeter med butikker, restauranter og lignende, et amfiteater med 3.000 sæder og flere end 3.620 hotelværelser og -lejligheder til indkvartering af gæster, der vil tilbydes over 100 forskellige aktiviteter.

Forventningen er, at Trojena vil tiltrække cirka 700.000 turister om året i 2030, hvilket vil skabe omkring 10.000 jobs. 7.000 personer ventes at bo permanent i den tilhørende by, som også vil blive opført i løbet af de kommende år.

Man regner med, at det i første omgang især vil være saudiarabere, som kommer på besøg, men efter 2030 ventes det, at op mod 60 procent af turisterne vil være fra andre lande.

Det er før set, at en uventet skiløjpe kan være et trækplaster, som skaber interesse. Det er tilfældet i Dubai, hvor besøgende hos Ski Dubai i Mall of the Emirates har mulighed for at stå på ski, mens man gennem store ruder kan følge med i, hvad de handlende i resten af det store indkøbscenter tager sig til. Udover løjper er der desuden her både en bobslæde-bane, restauranter, en svævebaner samt en flok pingviner.


Relaterede artikler:

Saudi-arabisk turisme havde roadshow i København

Saudi-Arabien på vej med ny turistattraktion

Saudi-Arabien vil også have eget krydstogtrederi