Otte regioner i Sverige bliver nu gule i de danske rejsevejledninger. Dog ikke Skåne, regionen på den anden side af Øresund. Pressefoto for Tourism in Skåne: Frits Meyst, MeystPhoto.com

Orange rejsevejledning til dele af Sverige

For høje smittetal gør otte af Sveriges regioner orange i de danske rejsevejledninger. Miniputstaten San Marino får atter comeback til gul. Stadig ikke regionale rejsevejledninger.

Ved torsdagens opdateringer af de danske rejsevejledninger, blev otte af Sveriges 21 regioner, län, orange, som følge af for høje smittetal, 32,4 – tallet må ikke overstige 30.

Skåne, regionen på den anden side af Øresund, forbliver gul. Det samme gør blandt andet Västa Götaland med Göteborg.

Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for lande inden for EU/Schengen og Storbritannien (England, Nordirland, Skotland og Wales) på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut.

San Marino, miniputstaten i det nordlige Italien, skifter igen fra orange til gul. Ved orange frarådes alle ikke-nødvendige turistrejser.

”Den nordiske mekanisme”
Mens Udenrigsministeriet stadig ikke har fået politisk instruks fra udenrigsministeren/regeringen om at udarbejde regionale rejsevejledninger for de primære europæiske rejselande, så findes begrebet ”den nordiske mekanisme.”

Det betyder, at det er muligt med regionsopdelte rejsevejledning for de nordiske lande, afhængig af, om smittetallet er over eller under 30 per 100.000 indbyggere.

Ifølge denne mekanisme bliver disse otte svenske län nu orange i de danske rejsevejledninger, nævnt alfabetisk: Blekinge, Halland, Jämtland Härjedalen, Kronoberg, Stockholm, Uppsala, Västmanland og Örebro.

Borgere i Blekinge og Halland kan stadig komme ind i Danmark, hvis de har en negativ coronatest eller et såkaldt ”anerkendelsesværdigt formål,” for eksempel at de arbejder i Danmark.

Udenrigsministeriet fraråder ikke ophold i Sverige på egen ødegård eller lignende, selvom øvrige ikke-nødvendige rejser fortsat måtte frarådes til den pågældende region. Hvis man tager ophold på egen ødegård eller lignende er man heller ikke omfattet af opfordringen til at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for selvisolation i 14 dage efter hjemrejse, oplyser Udenrigsministeriet.

Disse lande er orange
Inden for EU/Schengenlandene og UK fraråder Udenrigsministeriet på grund af smittetallene ved torsdagens opdatering alle ikke-nødvendige rejser (orange) til:

Andorra, Belgien, Frankrig, Holland, Irland, Island, Kroatien, Luxembourg, Malta, Monaco, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovenien, Slovakiet, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Ungarn og Østrig.

Som følge af andre landes indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark, frarådes alle ikke-nødvendige rejser til Estland, Finland, Letland og Litauen.

Derudover frarådes alle ikke-nødvendige rejser til Belgien, Holland, Irland, Island, Rumænien, Schweiz, Storbritannien og Ungarn på grund af både et for højt smittetal og indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark.

Relaterede artikler:

100.000 danskere på efterårsferie i udlandet

Endnu to rejselande på vej mod orange

Brancheforening: Snart slut med at rejse på solferie