Ordkrig om hoteller

2019/08/defaultmain.jpgHOTELLER: Norske Petter Stordalen, ejer af Choice Hotels, slår tilbage mod angreb. Hans hotelkæde blev beskyldt for i 2010 ulovligt at have tømt en konto, der skulle garantere 12 lejekontrakter, hotelkæden havde indgået med en række danske ejendomsselskaber.

Anklagen blev fremsat hos bl.a. standby.dk af Henrik Busch, formand for selskabet bag Hotel Østerport, som var lejet ud til Choice fra 2004 til 2011.

”Anklagerne fra Henrik Busch er løgn. Vi har ikke tømt noget selskab ulovligt,” siger Petter Stordalen til Børsen.

Han indrømmer, at der i juni 2010 blev trukket 1,3 mia. kr. ud af egenkapitalen i selskabet Choice Hotels Scandinavia, så der kun var 72 mio. kr. tilbage.

Den manøvre tændte alarmklokkerne hos de danske hoteludlejere, for netop det selskab garanterede for de 12 kontrakter, hvoraf nogle løb helt til 2028 og havde en værdi på over 350 mio. kr.

”Vi kunne se pengene, og det gav os en masse sikkerhed. Men pludselig var de væk,” siger Henrik Busch.

Men Petter Stordalen fortæller, at der i 2010 under garantiselskabet lå et andet selskab, Choice Hotels AS, som fik franchiseafgifter fra kædens hoteller i Norge, Sverige og Danmark. ”Det selskab tjente ca. 100 mio. kr. om året, langt mere, end vi tabte i Danmark. Så selv om vi trak penge ud af garantiselskabet, var der store værdier tilbage. Og det vidste de danske udlejere”, siger han. Den udlægning kan Henrik Busch ikke genkende.

Det er endnu uvist, om tvisten mellem Choice Hotels og ejendomsselskabet bag Hotel Østerport ender i retten.

Til standby.dk sagde Henrik Busch torsdag: ”Jeg har kigget mine arkiver igennem vedrørende Stordalen. Jeg ringede til ham på Norges nationaldag, 17. maj, og nævnte, at en journalist havde kontaktet os og nævnt selskabstømning. Han blev meget forbavset og sagde, at jeg ville blive kontaktet lynhurtigt af hans bestyrelsesformand, den norske advokat Henrik A. Christensen. Det skete meget hurtigt og fik formanden til at tage til København for at møde mig – vi havde en hyggelig frokost. Han brød sig ikke om pressehistorien, hvis den skulle komme frem om selskabstømning eller lignende.”

”En nordmand afbryder ikke sin nationaldag og sender formanden af sted til København, hvis ikke man er ”bange for et eller andet,” siger Henrik Busch og tilføjer:

”Jeg er af den opfattelse at der ligger noget mere bag denne sag, og det undersøges pt. Jeg har fået et par andre gode oplysninger de seneste dage, som jeg forfølger meget indgående.”

Choice-hotellerne i Danmark blev i april 2011 overtaget af en anden stor norsk hotelkæde, First, der de seneste tre måneder ikke betalt husleje til flere af de ejendomsselskaber, hvor kæden har nogle af sine 18 hoteller.