Overraskende SAS udspil

0
Ejvind Olesen
Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: De færreste gætterier holdt stik, da SAS i går afslørede det oversøiske program i en vældig ekspansion, som tyder på, at den fulde optimisme er i behold på trods af øget konkurrence fra alle sider.

Af Ejvind Olesen     

Der er god fornuft i, at SAS med sit nye aggressive, oversøiske program satser på USA. Især på den amerikanske østkyst, fordi det kræver mindre personale end de lange flyvninger til San Francisco og LA.

Når SAS i sin tid skrottede LA-ruten fra København, skyldtes det simpelthen, at den kørte med underskud. En lang ruter, dyre personeludgifter og for lave billetpriser. Derfor blev ruten lukket og i stedet åbnet på en rute over Sibirien til Osaka. Det blev også en dyr historie. Dels på grund af Kobe-jordskælvet, dels på grund af besværligheder med at fyre det japanske personale, da ruten efter katastrofen ikke kunne løbe rundt.

Igen og igen har vi fra journalisthold spurgt, om SAS ikke skulle starte en rute til Miami, men hver gang fået at vide ”at det kunne ikke betale sig på grund af lave billetpriser, primært til ferietrafik.”

Nu tror man så på ruten på trods af konkurrencen bl.a. fra Norwegian, men SAS i Europa har vist, at man nu er i stand til at konkurrere med lavprisselskaberne. Så hvorfor ikke oversøisk, når der nu kommer moderne og brændstofbesparende fly.

Det var nok ventet, at vi også havde fået en ny rute til enten Seoul eller Delhi, men til Fjerne Østen er der plastret til med ruter. Ikke mindst med Finnair og de mange ruter via Mellemøsten. Spørgsmålet er om markedet ikke er ved at være mættet.

Måske har København denne gang fået mindre end ventet i forhold til Arlanda. Jeg vil ikke udelukke, at vi skal vænne os til det i fremtiden. Heller ikke at Københavns Lufthavn skal til at se lidt nærmere på prisniveauet.

Den med, at man blot er mere effektiv og derfor kan tage mere, er måske for optimistisk.

Holder det at have et resultat på ca. 1,3 milliarder kr. på bundlinjen, når året er omme. Det er spørgsmålet.

God weekend

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz