Hele DSB-koncernen skal miljøcertificeres. Statsbanerne har for eksempel nu erstattet de gamle diesellokomotiver med nye Vectron el-lokomotiver. Foto for DSB: Jens Hasse/Chili Foto.

Passagerne vender tilbage til DSB

Statsbanerne fordoblede i årets første kvartal passageromsætningen sammenlignet med de første tre måneder af sidste år. DSB var dog 18 procent fra omsætningen i første kvartal af 2019.

I årets første tre måneder, der delvist var påvirket af de sidste corona-restriktioner, havde DSB en passageromsætning fra 34 millioner rejsende på lige over én milliard kroner. I første kvartal af sidste år var indtægten på denne konto 506 millioner kroner fra 17,2 millioner solgte rejser med S-tog, regional- og fjerntog.

Det oplyser DSB i pressemeddelelse om regnskabet for første kvartal af i år. Her fik statsbanerne et underskud før skat på 16 millioner kroner – mod et tab på 33 millioner kroner af første kvartal i 2019, året før coronakrisen.

”Kunderne er tilbage i toget efter COVID-19 pandemien, men de rejser generelt mindre,” skriver DSB i pressemeddelelsen.

Der kom gradvist flere DSB-passagerer i togene i årets første kvartal. Kundernes tilbagevenden skal ses i sammenhæng med det reducerede smittetryk fra COVID-19 og ophævelsen af myndighedernes restriktioner og anbefalinger. Hertil kommer DSB’s tiltag i form af nye pendlerprodukter og genoptagelsen af markedsføringskampagner, oplyser DSB.

Investerer 75 millioner kroner i øget IT-sikkerhed
Mængden af finansielt motiverede cyberangreb mod virksomheder er globalt i vækst, og DSB kan som alle andre blive offer for et angreb.

Baseret på blandt andet efterretninger fra Center for Cyber-sikkerhed fortsætter DSB investeringerne i IT-sikkerhed. Ved udgangen af første kvartal i år har DSB foreløbig brugt 75 millioner kroner på at styrke sit cyber-forsvar. Dette fokus fortsætter med uformindsket styrke, oplyser DSB.

Ligeledes er DSB i gang med en kortlægning af behovet for udskiftning og opsætning af nye kameraer på S-togsstationerne, som udvider mulighederne for overvågning i realtid og polititilkald ved hændelser. Der er planer om at udskifte cirka 650 kameraer på 50 S-togsstationer inden udgangen af år.

3.500 ukrainske flygtninge gratis med DSB
Den russiske invasion af Ukraine, som DSB’s pressemeddelelse betegner som ”den ekstraordinære situation i Ukraine,” har også påvirket DSB. For at hjælpe ukrainere på flugt kan de rejse gratis med DSB-tog mod fremvisning af legitimation for bopæl i Ukraine.

Siden der blev åbnet for gratis kørsel for flygtninge og frem til starten af denne måned, har over 3.500 ukrainere brugt DSB’s tog fra grænsen i Padborg. Tendensen er, at de fleste fortsætter mod København.

Københavns Hovedbanegård har været oplyst i gul og blå, ligesom der på flere større stationer og DSB’s hovedkvarter i Høje Taastrup har været flaget med det ukrainske flag.

På Københavns Hovedbanegård har DSB stillet lokaler til rådighed for Røde Kors. Lokalerne bliver anvendt som tryghedszone for de ukrainske flygtninge, hvor der bliver givet støtte og omsorg samt råd og vejledning om mulighederne for ophold i Danmark.

Hele DSB’s regnskab for første kvartal af i år kan ses via dette link.

Relaterede artikler:

Danmark får dagligt svensk nattog til Tyskland

Europa får flere lange nye togruter

Dansk rejsebureau øger antal rejsemål med tog

Her er verdens 10 hurtigste tog

DSB køber flere togvogne til international trafik