Passagervækst i Billund – trods modgang

Kjeld Zacho Jørgensen.

Sidste år steg passagertallet i Billund Lufthavn for tredje år i træk – dog under 1 pct. Men det er ikke så ringe endda, for den beskedne fremgang skyldes Cimber Sterlings konkurs. Lufthavnsdirektør ser lyst på det nye år.

I alt var 2.734.807 passagerer gennem Danmarks næststørste lufthavn sidste år – en fremgang på 24.291 – eller beskedne 0,9 pct. Fremgangen havde været større uden krakket for storkunden Cimber Sterlings i maj.

”Cimber Sterling havde årligt omkring 300.000 passagerer i Billund – trods tabet af disse gik vi på udenrigsruterne i fjor frem med over 50.000 passagerer. Bl.a. har Sun-Air overtaget en del af Cimber Sterlings udenrigsruter om end med mindre fly. Så med det tab og samtidig fremgang ser vi fortrøstningsfuldt på det nye år. Vi har ingen faresignaler fra den solide base af flyselskaber, der betjener lufthavnen. Samtidig kan vi glæde os over, at selv om der sidste år var færre flyvninger til og fra Billund, var flyselskaberne bedre til at fylde flyene,” siger Billund Lufthavns adm. direktør, Kjeld Zacho Jørgensen, til standby.dk og tilføjer:

”Jeg tror at 2013 bliver et konsolideringsår med stigninger på et par procent – og hvor vi kan håbe på nye ruter til bl.a. Barcelona, Helsinki og ikke mindst London Heathrow.”

I sin opgørelse for sidste år skriver Billund Lufthavn, at 2012 vil blive husket for Cimber Sterlings konkurs 3. maj.

”Påvirkningen af Cimber Sterlings ændringer i rutenettet i foråret 2012 og konkursen betød en nedgang på over 300.000 passagerer. Det mest synlige tegn var den manglende indenrigsrute til København. 3½ måned uden denne rute betød et fald i indenrigstrafikken på 55.224 passagerer. Men de seneste måneders trafiktal viser, at SAS – siden genåbningen af ruten i september – har retableret god forbindelse mellem Danmarks to største lufthavne,” hedder det.

Billund Lufthavn skriver også, at Air France og KLM oplevede en stigning på over 40.000 passagerer sidste år.

Danske Sun-Air så også en stor passagervækst sidste år, noterer lufthavnen. En fremgang på over 45.000 passagerer fortæller, at Sun-Air dels har set forbedringer på eksisterende ruter, dels har overtaget flere ruter i kølvandet på Cimber Sterlings konkurs. Sun-Air tilføjede disse destinationer ud af Billund i 2012: München, Oslo, Stockholm og Bergen.

Etableringen af en base med to fly betød sidste år, at Ryanair nu har over 700.000 passagerer i Billund. Ryanairs seks nye ruter fra Billund medførte en stigning på ca. 150.000 passagerer. Og Norwegian øgede sidste år sit fokus på Billund Lufthavn, dels på ruten til Oslo samt ny rute til Las Palmas i 2012 og en rute til Alicante i 2013.

Billund Lufthavn noterer også, at svenske Skyways – der havde samme ukrainske ejer som Cimber Sterling – Igor Kolomoisky, overtog ruten til Stockholm Bromma efter Cimber Sterling, men kun fløj én dag, inden også Skyways gik konkurs.

Årets andre pudsigheder omfatter, at marokkanske Air Arabia åbnede rute til Marrakech, men kun gennemførte tre flyvninger, inden ruten blev nedlagt.

Chartertrafikken viste sidste år fremgang på 25.824 passagerer til 990.956. Fremgangen skyldes dels stigninger på flere destinationer, dels at Aarhus Charter efter en del års fravær vendte tilbage til Billund.

Cargo Center Billund ekspederede i 2012 61.666 tons gods, en tilbagegang på 2,6 % i forhold til 2011.