Paskontrol i Københavns Lufthavn. (Foto: Købehavns Lufthavn | PR)

Pasudfordring kan ødelægge tyrkietrejsen

Det er ikke kun et udløbet pas, der kan forhindre at sommerferien bliver til noget. På flere destinationer stilles der også krav til, at passet skal være gyldigt i en vis periode efter indrejse.

Der er meget at holde styr på, inden en rejse til udlandet. Der skal pakkes badetøj, solcreme og lidt læsestof til de lange eftermiddage ved poolen. Det er dog også vigtigt, at man har styr på gyldigheden af ens pas.

Det kan nemlig betyde, at ferien allerede slutter inden, den er kommet rigtigt i gang, hvis passet enten er helt udløbet eller hvis udløbsdatoen er tæt på. Det fortæller Gouda Rejseforsikring og Gjensidige, som har undersøgt, hvor ofte danskerne glemmer deres pas.

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup, og heri svarer 5,2 procent af de adspurgte, at de indenfor de seneste fem år har stået i en situation, hvor deres pas var udløbet kort tid inden, at det skulle benyttes på en udlandsrejse.

En potentielt dyr fornøjelse
Står man i den situation kan det både være frustrerende, men det kan også føje en del ekstra omkostninger til rejsens pris, hvis man eksempelvis skal investere i et nødpas, der koster det samme som et nyt pas, men kun gælder til den givne rejse.

Prisen for et pas strækker sig fra 150 kroner for børn op til 11 år, 178 kroner hvis børnene er mellem 12 og 17 år og til 890 kroner for personer, der er mellem 18 år og folkepensionistalderen. Herefter falder prisen til 378 kroner.

Derudover findes der også et hastepas. Såfremt man ønsker denne type, skal det aftales med Borgerservice således, at det bliver anført på bestillingen, at den haster. Prisen er den samme som for et almindeligt pas. Ifølge Thisted Kommune kan denne pastype leveres inden for fem arbejdsdage.

I tillæg hertil kan man også få et eksprespas, der kan leveres inden for den almindelige kontortid på hverdage. Det kræver dog, at det kan dokumenteres over for Borgerservice, at der er blevet bestilt en rejse. Dette kan eksempelvis ske ved fremvisning af flybilletter eller lignende dokumenter.

Det er dog værd at være opmærksom på, at eksprespasset kan blive en bekostelig affære, da det er den, som har bestilt det, der afholder udgifterne, som eksempelvis kan være kurérkørsel over lange strækninger for at få passet frem til den kommende ejermand, og prisen vil være afhængig af forholdene i den enkelte bestilling.

Hav styr på datoen
Louise Hertzum Andersen, der er chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring, opfordrer til, at man tjekker datoen i god tid inden afrejse.

“Det tager i udgangspunkt 11 til 15 dage fra man har været i Borgerservice, til man har sit nye pas, og hvis afrejsen er tidligere end det, kan man blive nødt til at få udstedt et nødpas. Dog kan der være endnu længere ventetid, ligesom man også kan undersøge muligheden for at få udstedt pas i en anden kommune. Et nødpas koster det samme, som det normale pas, men det gælder kun til den forestående rejse, og dermed bliver det en dyr forglemmelse.”   

“I det tilfælde vil den forestående flyrejse være tabt, og så skal man enten få lavet et nødpas og købe billet til en ny flyafgang eller simpelthen opgive at komme af sted. Og så er pengene for rejsen tabt.”   

Gælder på flere destinationer
Det er dog ikke kun et allerede udløbet pas, der kan være en forhindring for ferierejsen. I flere lande har myndighederne indført krav om, at passet skal være gyldigt i et vist tidsrum efter indrejse.

Sådan er det blandt andet i Tyrkiet, hvor mange danskere holder ferie. Her kræves det, at passet er gyldigt i minimum fem måneder efter, at en turist har benyttet det til at rejse ind i landet. I undersøgelsen svarer 6,6 procent, at de har oplevet, passet udløb mindre end seks måneder efter hjemrejsen.

“I det tilfælde vil det formentlig ikke altid blive opdaget af luftfartsselskabet ved afrejse fra Danmark, og så risikerer man at blive afvist i Tyrkiet ved indrejse. Og så bliver man sat på det første ledige fly retur. Og de samme regler gælder også ved en række andre populære feriedestinationer som eksempelvis Egypten, Thailand, Kenya og Mexico. Så jeg kan kun understrege vigtigheden af at tjekke sit pas inden afrejse,” lyder det fra Louise Hertzum Andersen fra Gouda Rejseforsikring.

 

Relaterede artikler:

Rejsende bør tage forholdsregler forud for ferien

Toldstyrelsen: Rejsende kender ikke konkrete regler

Vigtigt med styr på coronaregler før udlandsrejse