Piloter med kulturforskelle

2
Ejvind Olesen.
Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: Det kan undre, hvordan SAS kan indgå en helt ny form for overenskomst med danske og nogle norske piloter, og så være ultra tæt på en konflikt med de svenske kolleger, og endnu have et hængeparti med de norske.

Af Ejvind Olesen

Pinsen bliver roligere i SAS end det så ud til ved midnat til torsdag og faktisk også i går morges, indtil forløsningen endelig kom med et forlig med de svenske piloter- og fred de næste to år.

Endnu ved vi ikke, hvordan det går med den sidste hurdle med nogle af de norske piloter, som ret så skånsomt er startet med at låse seks mand i første omgang i et strejkevarsel.

Prøver man at se ind bag gardinerne, viser det sig, at der fortsat er større kulturforskelle blandt tre skandinaviske landes piloter, end man rent umiddelbart skulle tro. Formentlig går den igen i store træk i selve befolkningen.

Hvorfor kunne de svenske piloter ikke bare acceptere det forlig, som allerede var indgået med danskerne? Det endte jo alligevel næsten ens, men så dog med mindre forskelle.

Fra svensk pilotforening hed det ”at man vil beholde sine svenske arbejdspladser”. Det vil danskerne også. Og det har SAS heller ingen ønsker om at ændre på.

Et andet krav var ”en lønregulering, som på det svenske arbejdsmarked.” Piloterne hævder, at de har mistet 40 procent gennem løn, pension og arbejdstid. SAS har opgjort det samme til ni procent mellem 2011 og 2015. I samme periode har øvrige ansatte i flyselskabet mistet 21 procent. Alt sammen for at være konkurrencedygtig.

Nu ser det ud til, at de nye pilotoverenskomster i SAS betyder en klar lønstigning til piloter på begyndelsesløn. Det udjævner noget, da det andet er et gennemsnit.

Efter forlydender spillede madservering og sammensætning en større rolle end man skulle tro i det sæt regler, som er vedtaget. Svenskerne vil gerne have varm mad på andre tider end danskerne. Det står og falder en overenskomst trods alt ikke med, men det viser lidt om, hvor dybt man har været inde i detaljerne.

Tilbage resterer en aftale med en del norske piloter. Her er man inde i en kultur med et land, hvor lønningerne bare er pilet opad. Det er lige før en kassedame i et supermarked får mere end en pilot på begyndelsesløn.

Hvordan man får tilpasset det til både Norge, Danmark og Sverige på samme tid, skal den der skriver disse linjer heldigvis ikke finde ud af.

God Pinse.

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

2 Comments on "Piloter med kulturforskelle"

Notify of
avatar
CPH
CPH

Det er konsekvenserne i et medarbejder-kontrolleret selskab, det gik i den glade fortid, som man ikke har glemt i SAS!

SE210
SE210

Du lyder som selvudråbt ekspert CPH.

wpDiscuz