Amsterdam bliver dyrere for turister. Wikipedia-foto: Peter K. Burian.

Populær europæisk storby hæver turistskatten

Amsterdam hæver igen turistskatten til angiveligt den højeste i Europa. Der skrues op for både afgift på hotelovernatninger og for krydstogtturister – og kigges på en afgift for endagsturister.

Fra næste år løfter Amsterdam igen sin turistskat på overnatningssteder. Mens den i dag er på syv procent, vil den fra næste år stige til 12,5 procent, oplyser de lokale myndigheder.

Avisen USA Today skriver, at den gennemsnitlige pris for et hotelværelse i Amsterdam i dag er 185 dollars, cirka 1.300 kroner. Med stigningen i overnatningsskatten til 12,5 procent, bliver afgiften således lige over 16 dollars, cirka 112 kroner.

Også krydstogtpassagerer skal betale mere for at besøge Amsterdam. I dag er denne afgift otte euro, 60 kroner, stigende næste år til 11 euro, cirka 82,5 kroner, oplyses det. Amsterdam er ikke eneste europæiske rejsemål, der gerne vil have færre krydstogtskibe. Det samme er tilfældet for blandt andet Barcelona, Dubrovnik, Mallorca, græske Santorini og Venedig.

“Stigningerne i Amsterdam vil gøre det muligt for os at adressere konsekvenserne af Amsterdams overturisme og kanalisere flere midler til at vedligeholde byen,” siger Hester van Buren, byens viceborgmester for økonomi.

Holder parkeringsafgifter nede
Amsterdam forventer i år op mod 20 millioner udenlandske turister. De ekstra indtægter fra den forhøjede turistskat skal ifølge byrådet blandt andet bruges til at holde byens parkeringsafgifter og boligskatter i ro, lyder meldingen. Byrådet tilføjer, at man fremadrettet også vil se på en mulig afgift for endagsturister.

Sidste år indførte Amsterdam en ”stay away-kampagne” for at få visse grupper endagsturister til at holde sig væk.

Ikke kun Amsterdam skruer på knappen for afgifter fra turister. Island meddelte for nylig, at man også planlægger en turistskat, beløbet blev dog ikke oplyst.

Også Venedig har meddelt, at man fra næste år i visse perioder indfører en afgift for endagsturister. Venedig har typisk omkring 25 millioner årlige turister – og for at nedbringe tallet, skal der i perioder indføres en afgift på fem euro for turister, der ikke overnatter i byen.

 

Relaterede artikler:

Disse lande og rejsebyer opkræver turistskatter

Island på vej med turistafgift

Amsterdam til unge party-briter: Bliv væk