Qatar Airways vil købe 10 pct. af American

Qatar Airways har budt mindst 808 mio. dollars – ca. 5,4 milliarder danske kr. – for ti pct. af aktierne i American Airlines, USA’s næststørste flyselskab sidste år med 144 mio. passagerer. Kun Southwest var større med næsten 152 mio. rejsende.

I meddelelse fra American vil Qatar Airways eventuelle køb af ti pct. af aktieposten gøre Qatar Airways til en af Americans største aktionærer, men det vil ikke påvirke sammensætningen af bestyrelsen, driften eller Americans strategier.

For at købe over 4,7 pct. af aktierne i American kræves tilladelse fra selskabets bestyrelse. En sådan ansøgning har American angiveligt endnu ikke modtaget fra Qatar Airways. Ifølge amerikansk lovgivning må et udenlandsk selskab ikke eje over 24,9 pct. af et amerikansk flyselskab.

Qatar Airways siger i en udtalelse, at man ser stærke investeringsmuligheder i American Airlines, men at man ikke ønsker at blande sig i selskabets ledelse eller drift.

”Vi vil være en passiv partner uden involvering i driften,” hedder der fra Qatar Airways, der i første omgang ikke vil købe mere end de tilladte 4,75 pct. af aktierne – senere kan dette stige til ti pct.

American er et af de tre store amerikanske flyselskaber, der har protesteret mod, hvad de ser som unfair og statsstøttet drift af Qatar Airways samt de to store flyselskaber fra De Forenede Arabiske Emirater (UAE), Emirates fra Dubai og Etihad Airways fra Abu Dhabi.

Qatar Airways ejer allerede 20 pct. af IAG, moderselskab for British Airways samt spanske Iberia og Vueling plus irske Aer Lingus. Sidste år købte Qatar Airways ti pct. af den store latinamerikanske LATAM Airlines Group med hovedkvarter i Chile og medejer af en række flyselskaber i bl.a. Sydamerika.