Også rejsebranchen har i snart et år ligget underdrejet som følge af rejsevejledningerne. Håbet er snart at få en melding fra regeringen om, hvornår og til hvilke lande, der igen kan sendes danske turister afsted. Arkivpressefoto fra Mallorca: Spies.

Rejsebrancheforeninger har udspil til grænseåbning

Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsearrangører i Danmark har, som inspiration til denne uges politiske drøftelser, forslag til en kontrolleret grænseåbning. I første omgang for rejser inden for EU.

Coronakrisen og regeringens rejserestriktioner har i et over et år mere eller mindre også de facto tvangslukket de danske rejsebureauer. Det har medført en omsætningsnedgang på 85-90 procent og tab af over 60 procent af branchens arbejdspladser.

Det skriver Danmarks Rejsebureau Forening og RID (Rejsearrangører i Danmark), charterarrangørernes brancheforening, i en fælles pressemeddelelse.

DRF og RID glæder sig over, at ”både smittetal, positivprocent og antallet af indlæggelser i Danmark er meget lave. Testning og smitteopsporingen virker. For hver dag bliver stadigt flere danskere vaccineret. Og det digitale coronapas ser snart dagens lys,” hedder det.

Brancheforeningerne fortsætter: ”Så når der forhåbentlig snart lukkes op for, at turister fra visse lande kan rejse ind i Danmark for at overnatte på danske hoteller og spise på danske restauranter, skal danskerne selvfølgelig også kunne rejse til de selvsamme lande under iagttagelse af destinationslandenes eventuelle indrejserestriktioner.”

Fortsat ingen melding om åbningsdato og til hvilke lande
Rejsebranchen har længe efterspurgt en plan og en dato for genåbning af de danske grænser, men der er fortsat ingen meldinger om åbningsdato endsige hvilke lande, der åbnes for rejser til, konstaterer DRF og RID.

”Både af hensyn til branchen og af hensyn til de mange danskere, som i denne tid er usikre på, hvor og hvordan de skal tilbringe deres ferie, skal der nu, gerne i denne uge, meldes ud, hvortil i verden man kan rejse til sommer,” står der i pressemeddelelsen.

DRF og RID henviser til rammeaftalen fra sidste måned, den 22. marts, om genåbning af Danmark. Af denne rammeaftale fremgår det, ”at regeringen arbejder efter, at der kan åbnes for rejse med coronapas samt smitteforebyggende tiltag…”

DRF og RID skriver: ”Derfor forventer vi, at der åbnes for danskernes udlandsrejser i løbet af maj, det vil sige når sårbare og personer over 50 år er færdigvaccinerede, og det digitale coronapas forventes implementeret.”

Inspiration til politikerne
DRF og RID har, ”som inspiration til de igangværende politiske drøftelser, konkrete forslag til, hvorledes man under iagttagelse af de sundhedsmæssige præmisser kan foretage en kontrolleret grænseåbning af rejser, i første omgang inden for EU.

Modellen kan også med modifikationer overføres til rejser til en række lande uden for EU,” hedder det fra brancheforeningerne.

Vi ser frem til en klar udmelding nu om den længe ventede genåbning for rejser til udlandet, skriver Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsearrangører i Danmark i deres fælles pressemeddelelse.

Skemaet fra DRF og RID med forslag til, hvorledes Danmark kan foretage en kontrolleret grænseåbning af rejser, i første omgang inden for EU.

Relaterede artikler:

Lad os i denne uge få dato for grænsegenåbning

Danske rejserestriktioner forlænget til 20. april

Rejsebureauer savner stadig klarhed om genåbning