Rejsebranchen melder hus forbi

Det vil altid være billigere at rejse med børnene og tage dem fri fra skole uden for selve ferien, og det bliver groft misbrugt. Udbud og efterspørgsel dikterer.

Hvert år omkring skolernes vinterferie dukker spørgsmålet op om højere priser på rejser i forhold til ugen før og ugen efter. Sådan har det været i mange år, men et aktuelt eksempel fra Hvide Sande, hvor en skoleleder har valgt på tredje år at tage sine børn med til udlandet på ferie i uge 6, og derefter holde ferie med børnene hjemme i selve den skolefrie uge, er særlig grelt.

”Der er langt bedre plads ved de populære feriesteder (sol eller sne) i ugen før, og det er langt billigere”, lød udsagnet i går. Det blev senere fulgt op af en skoledirektør, som sagde, at flere og flere bruger at forlænge ferien med en uge før eller efter den officielle (uge 7) for at undgå højsæsonpriser.

Flere skoler må i perioder køre med halvdelen af eleverne i visse klasser, fordi resten er på rejse med forældrene.

Samtidig bliver perioderne længere og længere. Før i tiden drejede det sig om en uge på Mallorca. Nu drager man længere væk. Tre uger til Thailand bliver mere og mere almindeligt. Også her går man efter de billigere perioder, nemlig i januar.

Hvis en skoleelev er i Thailand i tre uger og får en uge fri i februar, er en måned væk i undervisningsforløbet. ”Det kan vi ikke leve med og samtidig bevare undervisningspligten”, sagde en skoledirektør i TV i går.

Et juletræ er dyrest i december
Rejsebranchen melder hus forbi, selv om enkelte i går foreslog, at så måtte branchen være med til at regulere. Det kommer ikke til at ske. Som i alle andre brancher er det udbud og efterspørgsel. Et juletræ er også dyrest i december.

Til gengæld kan hjælpen komme andre steder fra. I Nordtyskland er der ikke vinterferie i skolerne på samme tid som i Danmark. Det vil sige, at lavpriserne ud af Hamborg fortsat findes, mens det er højsæson fra Billund.

Den svenske ’Sportlov’ følger heller ikke den danske skoleferie. Det er også sjældent, at efterårsferie i oktober er på samme tid i Sverige som i Danmark.

Typisk indarbejdes varierede priser i en årskontrakt, men det danske charterbureau betaler ikke mere på hotellerne, fordi der er skoleferie i Danmark. Det indregnes bare i kalkulerne og giver mulighed for at lave billigere tilbud, når der er mindre efterspørgsel.

Den danske sommerferie i skolerne er lang, normalt mindst seks uger, og den er der lovgivet om. En overgang troede man, at den kunne spredes over en længere periode, men erfaringerne viser, at danskerne helst vil have ferie på samme tid.

I modsætning til Tyskland, hvor mindst to måneder tages i brug, og det store land splittes op i distrikter med hver sin periode. Det kommer dansk sommerhusudlejning til gode. I modsat fald kunne de slet ikke dække efterspørgslen – og så ville priserne naturligvis stige.

Sådan er det bare. Og det må blive Undervisningsministeriet og de lokale skolebestyrelser, der løser problemet. Ikke rejsebranchen.

x

Læs Også

Den stressende flyrejse

Et er at skulle skifte fly undervejs, noget andet er at få stress af frygt for ikke at nå den næste forbindelse. Selv om flyselskaberne gør meget for at undgå at stresse, bliver præcisionsjaget værre og værre.

Drømmen om en dansk sommerferie

”Danskerne er vilde med at holde ferie i deres eget land”, lød det ved en turismedebat. Er de nu også det? Så længe der er liv i drømmen, som i Badehotellet på tv, med en episode fra 1932, holder det. Husk det er en drøm.

SAS har problemer i vadestedet

Det drejer sig om at komme tørskoet videre, og det ser ud til at knibe i øjeblikket. Aktiekursen rasler ned, ingen vil være formand, og moderselskabet skrumper i takt med udlicitering. Alligevel bevares optimismen.

På Memory Lane i sneen

Uge 7 er noget særligt i rejsebranchen. En kort tid var det ikke De Kanariske Øer og Costa del Sol, der var i fokus, men Lillehammer, Geilo og St. Johan i Norge og Østrig. I år får man al den sne man ønsker sig i lænestolen med OL.

Skilsmisse på flyveturen

Politikerne forbereder nye regler og ventetid for skilsmisser, men det behøver de ikke at tænke på, når det gælder flyveturen. Det klarer flyselskaberne udmærket for dem. - Luftfartsmyndighederne i Storbritannien tager nu affære.

På jagt efter Solen

Jeg vidste ikke, om jeg skulle le eller græde, da jeg så meddelelsen fra Spies om, at man nu kan reservere en plads i Solen på charterrejsen mod syd. Idéen er måske alligevel ikke så skeløjet, men det er en falliterklæring, at charterhotellerne ikke selv kan løse det problem.