Grønland må i år kigge langt efter udenlandske turister, vurderer en af Grønlands største turismeaktører, Topas Explorer Group. Arkivpressefoto: VisitGreenland.com

Rejsebureau: Ingen udenlandske turister i Grønland i år

Grønland skal ikke i år forvente turister fra udlandet, vurderer direktøren for stor turismeaktør, Topas Explorer Group. Cirka halvdelen af Grønlands turister kommer fra udlandet.

De stramme indrejserestriktioner og usikkerheden om, hvornår de lempes, betyder, at Grønland næppe får udenlandske turister i år. Det vurderer Jørgen Sølvsten Nielsen, administrerende direktør for og ejer af Topas Explorer Group, en af de store turistaktører i Grønland med turistmål i Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland.

Topas-koncernen ejer blandt andet Hotel Icefiord i Ilulissat, Hotel Disko Island i Qeqertarsuaq og Hotel Disko Bay i Qasigiannguit.

”Det ville have været rart, hvis myndighederne kunne angive en åbningsplan,” siger Jørgen Sølvsten Nielsen til avisen Sermitsiaq og fortsætter:

”Så havde vi noget at styre efter, og det kunne måske sikre os, at nogle udenlandske turister ville vælge Grønland som turistmål sent på sæsonen.”

Halvdelen af turisterne er fra udlandet
Jørgen Sølvsten Nielsen vurderer overfor den grønlandske avis, at cirka halvdelen af alle de turister, Topas under normale omstændigheder sender til Grønland, er fra udlandet.

”I år vil vi se, at vi udelukkende får danske turister til Grønland,” siger direktøren. Topas-rejsebureauet har de seneste måneder stået bag en kraftig markedsføring af Grønland som turistmål med helsidesannoncer i danske medier.

Jørgen Sølvsten Nielsen har en tyrkertro på, at Grønland vil have en stor fremtid som turistmål, når coronakrisen er kommet under kontrol. Men ikke i år, hvilket har fået rejseselskabet til at drosle kraftigt ned på sine aktiviteter i Grønland, skriver Sermitsiaq.

Over 100.000 turister
I 2019 havde Grønland i nærheden af 104.000 turister, hvoraf cirka 46.000 var krydstogtsgæster. Af de 58.000 landbaserede turister, var omkring halvdelen fra Danmark, oplyste Visit Greenland sidste år til STANDBY.DK

I øvrigt får Visit Greenland fra 1. april islandske Hjörtur Smarason som ny administrerende direktør, hvor han skal stå i spidsen for at genstarte turismen til Grønland efter coronaen. Visit Greenland er 100 procent ejet af Grønlands Selvstyre.

Hjörtur Smarason afløser Julia Pars, der i november sidste år opsagde sin stilling efter tre år på posten. Julia Pars kom i stedet for Anders Stenbakken, der havde haft stillingen siden 2010.

Hjörtur Smarason er cand.merc. fra Copenhagen Business School og har mange års erfaring med branding og kommunikation. Han har tidligere arbejdet med kommunikationsstrategier, turismeudvikling og krisehåndtering for destinationer i Arktis, Asien og Afrika, oplyste Visit Greenland ved præsentationen sidste uge af Hjörtur Smarason.

Relaterede artikler:

Visit Greenland klar med sin nye topdirektør

Trump medvirker til boom i Grønlandsejser

Kendt turismeprofil ny direktør for Grønlands Erhverv