Rejsebureauer, lufthavne, hoteller og så videre ser i denne tid meget færre gæster som følge af frygten for coronavirussen. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Rejsebureauer over 60 procent nede i salg

De danske rejsebureauer, herunder charterbranchen, sælger i snit omkring 60 procent færre rejser som følge af coronafrygten. Rejsebranchen kan også blive dækket af regeringens hjælpepakke.

Coronavirussens konsekvenser har også ramt store dele af rejsebureaubranchen. Rejsebureauerne melder om en nedgang på over 60 procent i antallet af rejser de kommende måneder, oplyser Danmarks Rejsebureau Forening i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeriet har ændret rejsevejledningerne for alle lande, hvilket betyder, at danskerne som minimum skal være ”ekstra forsigtige” på udenlandsrejser til at fraråder rejser til lande, der er særligt hårdt ramt af coronavirussen.

”Sygdommens medieopmærksomhed har haft stor indvirkning på danskernes rejsevaner,” siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, og fortsætter:

”Rejsebureauerne har aldrig oplevet en situation som denne. Og der er ingen udsigter til, at det bliver bedre lige foreløbigt. Branchens virksomheder melder om nedgang i salget for rejser de kommende måneder på over 60 procent, og vi forventer, at det tal vil stige.”

Håber på hjælpepakke fra regeringen
De danske rejsebureauer beskæftiger over 4.500 medarbejdere. Disse, og deres arbejdsgivere, håber DRF, at regeringen vil tænke på når den udformer de hjælpepakker, regeringen i dag har iværksat for at understøtte de særligt udsatte dele af erhvervslivet.

”Et sådant tab i omsætning, som rejsebureauerne oplever, vil få indflydelse på medarbejderne, og vi håber, at regeringen vil holde alle døre åbne. En økonomisk hjælpepakke vil gøre en stor forskel for rejsebureauer, indtil coronavirussens udvikling er vendt,” siger Lars Thykier og tilføjer:

”Mange EU-lande har allerede iværksat hjælpepakker til rejsebranchen – herunder lønkompensationsmodeller for at undgå masseafskedigelser.”

Også stor nedgang i charterbranchen
Formanden for Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening, Spies’ administrerende direktør, Jan Vendelbo, kan godt genkende tallene fra DRF:

”Charterarrangørerne er også nede i salget med et snit på 50-60 procent. Alt kan blive værre, situationen er meget presset. Vi håber på hjælpepakker med for eksempel udskydelse af momsbetaling, hjælp til garantistillelser og så videre. Vi vil være glade for alle former for hjælp,” siger Jan Vendelbo og tilføjer, at han ikke har hørt om fyringsrunder i charterbranchen.

”Men hos os i Spies stoppede vi markedsføringen for et par uger siden og annoncerer nu kun, hvad vi havde betalt på forhånd,” siger Jan Vendelbo og fortsætter:

”Dette er nok den værste opbremsning i salget som vi skal tilbage til efter terrorangrebet i USA i forbindelse med 11. september 2001 eller Kuwait-krigen i 1990 for at se magen til. Det er også så besværligt i denne tid på grund af den ekstrem medieomtale af coronavirussen. Men det kan hurtigt vende. Vi er i hvert fald glad for den tryghedspakke, vi lancerede i fredags. Den blev positivt modtaget og har gjort, at vi sælger bedre.”

Spies kom i fredags med mulighed for gratis afbestillings- og ændringsforsikring samt en ekstra rejseforsikring for alle nye charterbestillinger med afrejse frem til 31. oktober.

Relaterede artikler:

Regeringen klar med hjælpepakke til hotelbranchen

Coronvirus skaber ny mulighed for rejseannullering

Coronafrygt påvirker danske firmarejser forskelligt