Både Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening – kritiserer regeringens ”manglende vilje til at udarbejde regionale vejledninger.”
Der blev heller ikke i dag, at Udenrigsministeriet kom med de længe fra rejsebureaubranchen efterlyste regionale rejsevejledninger til primære europæiske rejselande, for eksempel Spanien og Portugal.
Spanien har Kanarieøerne, hvis smittetryk er alt for højt. Portugal har blandt andet Madeira og Porto Santo, hvor smittetrykket ikke er så højt som på selve fastlands-Portugal. Hér ville en regional rejsevejledning give mulighed for fortsat at sende danske rejsende til de to øer.
Portugal skiftede i dag farve i de danske rejsevejledninger til orange, hvormed alle ikke-nødvendige turistrejser frarådes. Det samme var tilfældet for Holland, Schweiz, Ungarn og Østrig.
Kritik fra rejsebureauforeninger
De længe efterlyste og stadig af politiske årsager ikke eksisterende danske regionale rejsevejledninger, fik i dag hård kritik fra de to store brancheforeninger, DRF og RID.
Danmarks Rejsebureau Forenings administrerende direktør, Lars Thykier, siger i en pressemeddelelse:
”Det er fuldstændig afgørende for danskernes rejselyst, at Udenrigsministeriet begynder at udarbejde regionale rejsevejledninger med det samme.
Udenrigsministeriet har igen sat flere hele lande på ”den sorte liste”, selvom der er tale om lande med højt smittetryk i enkelte storbyer, mens resten af landet har lave eller meget lave smittetryk,” siger Lars Thykier og tilføjer:
”Den manglende vilje fra politisk (regeringens, red) side til at udarbejde regionale vejledninger bevirker, at danske rejsebureauer og deres gæster må annullere nært forestående rejser, som ellers kunne have været gennemført på betryggende vis.”
DRF efterlyser politisk handling, da rejsebureaubranchens forretningsgrundlag afhænger af klar og tydelig kommunikation.
”Med regionale rejsevejledninger kunne rejsebureauerne i stor udstrækning have undgået at skulle aflyse rejser og igen skuffe deres gæster med meget kort varsel. Vi har meget svært ved at forstå, at man ikke vil lade danske rejsende tage til andre områder af et ellers ”lukket land”, hvis sundhedsforholdene i øvrigt taler for det,” siger Lars Thykier.
Andre EU-lande har regionale rejsevejledninger
Lars Thykier siger, at andre EU-lande har regionale vejledninger, og han mener, at det udfordrer erhvervets eksistensgrundlag, at man i Danmark fastholder den nuværende model.
”Det danske smittetryk er på niveau med rigtig mange lande. Vi skal give forbrugerne noget af deres frihed tilbage,” siger Lars Thykier.
Charterbranchen frygter vinterhalvår uden rejsemuligheder
De manglende rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet fik også hård kritik af Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening.
Herfra siger RID’s direktør, Henrik Specht, i en pressemeddelelse:
”Charterbranchen frygter et vinterhalvår uden rejsemuligheder. Dagens rejsevejledning fra Udenrigsministeriet var endnu en mavepuster til den i forvejen hårdt ramte rejsebranche. Blandt andet frarådes nu også rejser til Portugal, og dermed til Madeira og Porto Santo, de sidste vinterrejsemål, man kunne rejse til.”
Henrik Specht fortsætter: ”Man kan i de kommende uger fortsat rejse til Grækenland, Italien og Cypern. Men ellers er der lukket for ikke-nødvendige rejser til typiske ferierejsemål. Vi havde håbet, at myndighederne i dag ville introducere en regional rejsevejledningsmodel, for det havde givet os mulighed for at flyve til Madeira og Porto Santo i det kommende vinterhalvår.”
RID-direktøren peger på, at EU-kommissionen for nyligt udsendte forslag til koordinering og harmonisering af rejsereglerne inden for EU med henblik på at stimulere den fri bevægelighed inden for EU.
”EU-forslaget lægger op til færre rejserestriktioner og mere brug af test for COVID-19. Samtidig lægger EU-forslaget op til regionale rejsevejledninger,” siger Henrik Specht.
Relaterede artikler:
Dansk rejsebureau sender gruppe til orange land