Coronakrisen vil indtil videre også påvirke antallet af forretningsrejser. Arkivfoto fra Københavns Lufthavn: Henrik Baumgarten.

Rejseindkøbere halverer rejsebudgettet i år

90 procent af travel managers forudsiger i ny undersøgelse fra Global Business Travel Association, at deres virksomheder i år kun vil bruge halvt så mange penge på forretningsrejser som i 2019.

Med lukkede landegrænser over store dele af verden og indtil videre fokus på øget brug af for eksempel online-møder, fremfor at rejse til fysiske møder, forudses også i år et stort fald indenfor forretningsrejser.

Amerikanske Global Business Travel Association, GBTA, gennemførte i midten af denne måned en undersøgelse blandt navnlig travel managers og rejseindkøbere. 733 svarede. GBTA har ifølge egne oplysninger omkring 9.000 medlemmer i og udenfor USA.

90 procent af travel managerne og rejseindkøberne, der deltog i undersøgelsen, forudser på nuværende tidspunkt, at deres virksomheder vil bruge mindre i år på forretningsrejser end deres firma gjorde i 2019, året før coronakrisen.

Den gennemsnitlige forventede nedgang i år i forbruget på forretningsrejser sammenlignet med 2019 er ifølge undersøgelsen 52 procent, skriver mediet Businesstravelnews.com

Færre vil rejse
Analysen fra Global Business Travel Association viser også, at 49 procent af de travel managers og rejseindkøbere, der deltog i undersøgelsen tidligere på måneden, forventer at kolleger fra deres virksomheder vil tage på forretningsrejse i år.

Det er et fald fra sidste måned. Her blev det i en tilsvarende undersøgelse oplyst, at 53 procent af kollegerne forventes at tage på forretningsrejse i år. I sidste måned oplyste deltagerne i undersøgelsen, at 21 procent af deres kolleger ikke havde lyst til forretningsrejser, det tal er nu steget til 24 i GBTA-undersøgelsen fra denne måned.

Ikke som før
Undersøgelsens resultater om en markant nedgang af forretningsrejser i år, passer meget godt med, hvad Airbnb’s koncernchef, Brian Chesky, sagde for nylig:

”Rejser bliver aldrig som før pandemien, men det betyder ikke, at rejser ikke vender tilbage,” sagde Brian Chesky og tilføjede, at han ser en tendens til, at rejser fremover vil være præget af leisure-segmentet.

”Dette kan kombineres med en forventet betragtelig nedgang af forretningsrejser som vi kender dem, hvor de for eksempel rejser for at deltage i et møde,” sagde Brian Chesky og fortsatte:

”Virksomheder vil i stigende grad fremkomme med en ny form for forretningsrejser. Her vil medarbejderne, hvis muligt, arbejde hjemmefra, men i perioder også opholde sig i firmaets hovedkontor gennem nogle uger.”

Relaterede artikler:

Koncern reducerer firmarejser for miljøets skyld

Airbnb-chef: Færre firmarejser og flere ferierejser

Universitetsansatte vil flyve mindre efter krisen