Rekordunderskud for Qantas

qantasQantas Airways har offentliggjort sit største underskud nogensinde efter at have måttet nedskrive værdien med 2,6 milliarder australske dollars – 13,7 milliarder kroner – efter en omfattende omstrukturering af hele selskabet.

The Flying Kangaroo er blevet hårdt ramt af høje brændstofpriser, en stærk australsk dollar, stigende international konkurrence og en national priskrig med Virgin Australia. Selskabet beklager sig samtidig over regeringens afvisning af mulighederne for udenlandsk finansiering.

“Det er naturligvis nogle tal, der virker nedslående, men de repræsenterer det år, der er overstået”, kommenterer CEO Alan Joyce, som understreger, at ’det værste er ovre’.

Nedskrivningen medførte et historisk nettotab på 2,8 milliarder australske dollars for regnskabsåret, der sluttede med udgangen af juni. For et år siden var nettoresultatet et plus på 2 millioner dollars.

Qantas og Virgin Australia har kæmpet om kunderne det seneste år og analytikere forventer, at Virgin kommer ud af året med et underskud på 270 millioner australske dollars før skat. Begge selskaber lider under for stor kapacitet og øget konkurrence fra fremmede flyselskaber.

I kontrast hertil har Air New Zealand, som ejer 26% af Virgin Australia, offentliggjort sit regnskab, som lyder på en fremgang med 44% i årligt nettooverskud til 262 millioner new zealandske dollars – 1,24 milliarder kroner – og går med planer om yderligere forøgelse af kapaciteten.