Ryanair afviser flybilletter og boardingkort udstedt af den tjekkiske søgemaskiner Kiwi.com. Arkivpressefoto fra Ryanair.

Ryanair advarer mod falske boardingkort

Onlinerejsebureauet Kiwi.com udsteder ifølge Ryanair falske boardingkort til flyselskabet, der ikke vil acceptere disse. Kiwi.com har ingen salgsaftale med Ryanair, siger flyselskabet.

Ryanair har på sin hjemmeside udstedt en advarsel mod falske boardingkort til det store flyselskab fra den tjekkiske OTA (Online Travel Agent) Kiwi.com for flyvninger med Ryanair.

Det irske flyselskab henviser til EU-regulativer som ifølge Ryanair siger, at passagerer skal gennemføre check-in på flyselskabets hjemmeside, således at passagererne er informeret om i dette tilfælde Ryanairs retningslinjer.

Kiwi.com er ifølge Ryanair gået udenom disse krav ved at udstede egne boardingkort til Ryanair, men disse er ikke gyldige og passagerer med Kiwi-boardingkort til Ryanair vil derfor blive afvist, skriver flyselskabet.

Ryanair anbefaler passagerer, der ønsker et anerkendt og officielt boardingkort fra flyselskabet, til at booke via Ryanairs hjemmeside eller Ryanairs app.

Ryanair oplyser, at man har fået en retskendelse i Tjekkiet, hvor Kiwi.com har hovedkvarter, der skal forhindre Kiwi i at udstede de ugyldige boardingkort.

Vil have bookinger via sin egen hjemmeside
Generelt opfordrer Ryanair rejsende til kun at booke billetter til flyselskabet direkte på Ryanairs hjemmeside eller via dets app samt at undgå bookingmaskiner som i dette tilfælde Kiwi.com, der ikke er autoriseret til at udstede billetter til Ryanair og derfor heller ikke kan udstede valide boardingkort.

Tidligere i år præsenterede Ryanair sit såkaldte “Verified Seal” program.  Via det tilskyndes flypassagerer til at booke via flyselskabets hjemmeside fremfor tredjepart-sælgere som for eksempel OTA’er, der ifølge flyselskabet sælger billetter til Ryanair dyrere for at opnå en fortjeneste på deres formidling.

Ryanairs marketingdirektør, Dara Brady, siger i skrivelsen om Kiwi på flyselskabets hjemmeside: ”Ryanair blev bekendt med de falske boardingkort, da et mindre antal passagerer ankom til en lufthavn med boardingkort udstedt af Kiwi.com. Passagerer med boardingkort udstedt af Kiwi.com kommer ikke med noget Ryanair-fly.”

Ryanair Holdings er i øvrigt moderselskab for flyselskaberne Buzz, Lauda, Malta Air og selve Ryanair. I året inden coronakrisen, havde Ryanair i 2019 i alt 149 millioner passagerer.

Hver femte Ryanair-billet sælges af en OTA
Onlinerejsebureauer står i dag for hver femte booking af flysæder hos Ryanair, hvis koncernchef, Michael O’Leary, er alt andet end begejstret for OTA’erne, som han diplomatisk kalder en ”pain in the ass.”

I et interview med den irske avis Independent sagde Michael O’Leary i maj i år, at OTA’erne er en ”pain in the ass” og at han ikke kan forstå, hvorfor EU-Kommissionen og nationale luftfartsmyndigheder ikke skrider ind overfor onlinerejsebureauerne. Ryanair vil helst have, at forbrugerne booker billetter med flyselskabet direkte hos Ryanair.

Relaterede artikler:

Hver femte Ryanair-billet sælges af en OTA

Underskud trods massiv passagerfremgang

Billund får ny rute til Lissabon

Ryanair og fagforening taler stadig sammen