Så gik uge 12

Sophienberg Slot.

WEEKENDMAGASINET: Kendt slotshotel bliver lejligheder – Drikkepenge på krydstogt stiger igen – Kan de godt li’ nye skatter i Sverige? – Den perfekte slankekur.

Af Ejvind Olesen

DRIKKEPENGE PÅ KRYDSTOGT: Der var engang, det var frivilligt, om man ville betale drikkepenge på et krydstogt. På den anden side rakte frivilligheden ikke langt, hvis man forsøgte at undslippe, når den sidste aften oprandt. Nu inkluderes en fast pris på regningen, og den har Norwegian Cruise Line netop sat op med 3,6 procent for standardkahytter og 10 procent i suiter og kommer på den måde fra 1. april op på ca. 945 kr. pro persona for en uge og 2.750 kr. for familierum, skriver USAToday. -”Når vore konkurrenter gør det, gør vi det også”, skriver Norwegian og henviser til selskaber som Holland-America, Carnival, Princess og Royal Caribbean, hvor gennemsnittet pro persona for en uge nu ligger på 980 kr. i drikkepenge. Hertil kommer så mindst 15 procent på drikkevarer i barer og restauranter. Norwegian lægger i øvrigt op til alle tiders sæson ud af København i år og er fortsat blandt de billigste til Norge og Baltikum, når man relaterer til udsalgsprisen.

FARVEL SLOTSHOTEL: Det er ikke fordi Rungsteds Lyksaligheder på alle måder har strålet over hoteldrift i Hørsholm Kommune. I mange år forfaldt Kokkedal Slot, indtil det for et par år siden blev istandsat for meget store millionbeløb og i dag er et af landets flotteste. I mellemtiden blev Sophienberg Slot som var hotel- og kongrescenter sat til salg for 81 mio. kr. Det har ingen budt på. Bygningen ligger pragtfuldt ud mod Strandvejen og med udsigt over Øresund. Man ser det, når man kører mellem Rungsted og Nivå havne, egentlig en fornem placering for en kongres. Det var da også i 1700-tallet Dronning Sophie Magdalene og Chr.VI lystslot og sommerresidens.– Men nu er det solgt (skriver Frederiksborg Amts Avis) for 51 mio. kr. eller godt 30 mio. under udbudsprisen og skal i fremtiden være lejligheder og park med rækkehuse i baglandet. Farvel turisme i Nordsjælland.

MON DOG?: Forleden kunne vi meddele, at der er massiv kritik af svensk flyskat. Det hed sig, at den er uigennemtænkt, virkningsløs og rammer uretfærdigt. Sådan vil det også lyde ved enhver ny skat i Danmark, og spørgsmålet er om det nytter noget, at SAS truer med at rykke internationale ruter til København. SAS har regnet ud, at en daglig interkontinental rute, bliver belastet med 35 mio. sv. kr. om året.- Kan det spares ved at bruge København? Tvivlen dukker i hvert fald op til overfladen i behandling af forslaget. En markedsundersøgelse viste i øvrigt sidste år, at 70 procent er helt eller delvist positive for skatten. Hvis det er rigtigt, findes de passagerer næppe andre steder end i Sverige. I andre lande ligger en sådan procent for at skåne miljøet ved flytrafik på en til to procent.

CITAT: ”Jeg vil have mit eget hotel. Vi elsker at have gæster, og vi elsker at snakke med en masse mennesker. Tænk, hvis man havde et hotel – så ville gæsterne komme hele tiden. Jeg er god til at servicere.” (TV-vært Lene Beier i BT)

CITAT: ”I dag er folk ved at være trætte af Gran Canaria. Dyre priser og dårlig service betyder, at det ikke kan blive ved med at være danskerens feriemål om vinteren.” (Rejsebureaudirektør Ragnar Falk-Lauritsen, foråret 1997)

SMILET: Her er de to bedste slankekure, når man skal på rejse.- I Kina: Spis med èn pind. I USA: Tag del i Dinner Dance. Når man lige skal til at spise og den spændende ret er kommet på bordet, spiller orkestret op til dans. Når man kommer tilbage, har tjeneren fjernet tallerkenen