Så gik uge 25

WEEKENDMAGASINET: Når turismen koger over – Tusindvis af nye fly på vej – Krydstogt til Cuba med restriktioner – Ingen bjergetaper i dansk Tour de France start – Smilet.

Af Ejvind Olesen

FLY  CRYSTALKUGLE: Det vælter ud med pressenyt i denne uge fra flyfabrikkerne på det årlige Air Show i Paris. Helt naturligt venter de en øget efterspørgsel fra store og små flyselskaber rundt om i verden. Hvordan bliver produktion og efterspørgsel 20 år frem? Et mix af frydefulde forventninger og realiteter. Her får Boeing prisen for det mest præcise svar. Der vil i denne periode blive brug for 41.030 nye fly. Hvordan kan de nu være sikre på, at det ikke er 41.031 fly? Vi spørger bare.

TURISME PÅ VRANGEN: Normalt går en rejsemesse ud på, hvordan man skaffer flere turister. Nu går man til november på World Travel Mart i London den anden vej for at finde ud af, hvordan man får færre turister. I hvert fald, hvor det er ved at gå galt. Det gælder Barcelona, Venedig, Rom, Bangkok og Berlin og visse områder i Island og Indien. Med tema om bæredygtig turisme, skal man prøve at finde ud af, hvordan man på samme tid beholder de ofte meget betydende indtægter uden at få de lokale borgere som fjender. Det gælder således for krydstogterne til Venedig og bestemte områder i Barcelona, hvor miljøet lider, mener nogen. Andre vil fastholde den succes, der virkelig er ved at afspærre nogle områder, og i Venedig lede krydstogtskibene uden om byens kanaler. Opgaven med både at puste og have mel i munden synes næsten uløselig.

CRUISE CUBA: De amerikanske krydstogtselskaber, eller krydstogtselskaber som sejler fra Florida til Cuba afventer i spænding – og det kan tage måneder – hvad præsident Trumps eventuelle nye bestemmelser for turisme fra USA til Cuba vil betyde for dem. Det kan resultere i systemet man kendte til fra St. Peterborg, hvor kun passagerer i de samlede gruppeture fik lov at gå i land. I dag er det muligt med individuelle visa til Rusland.  Norwegian Cruise Line og Royal Caribbean ser den løsning i øjnene, mens Carnival Group, som var det første selskab, der fik lov at sejle på ruten, ikke venter ændringer.

CYKELBY: Man slipper ikke gratis fra at være start by for Tour de France, som København har en reel chance for at blive i 2020. Københavns Kommune yder selv 25 mio. kr., og det er planerne, at der skal være tre etaper i Danmark. Regionerne er også med. I alt koster det nok ca. 70 mio. kr. Minderne fra Melodi Grand Prix fortoner sig. Overborgmester Frank Jensen siger i følge Berlingske, at beløbet og begivenheden skal være med til at løfte København som verdens bedste cykelby. Herning prøvede også men skred i svinget. Cyklisterne dominerer også mere og er mere uvenlige til daglig i København end de er i Herning.- Der er dog ikke indlagt bjergetaper på de tre danske etaper i Tour de France fra København til Sønderborg.

CITATET: ”Hvis man tager et fly fra Aalborg til Rønne, bor i telt en uge, hvor man ser turistattraktionerne og besøger Folkemødet, så koster det ca. det samme, som når en københavnsk familie med to børn tager en forlænget weekend i Legoland med hotel. (Søs Marie Serup, kommentator i BT)

CITATET: ”Hvor ville jeg være flov over at installere et VIP-armbånd til Legoland til mit barnebarn. Det handler om moral og om, hvorvidt man har lyst til at opdrage sine børn til køkultur og almindelig pli. (Mette Goddiksen i BT klumme)

SMILET: Der findes kun to slags mænd. Den ene har sine penge takket være deres koner, den anden har sine koner takket være penge. (Elizabeth Taylor)

SMILET: Sommerferien er en kort hvileperiode, som giver folk anledning til at komme til kræfter igen efter bekymringerne med at skaffe penge til den.