Så gik uge 28

Barcelona.

WEEKENDMAGASINET: 800 afgange i døgnet med togbusser – Hvad er forskellen på en masse turister og masseturisme? – Lav ingenting med god samvittighed – Hvor spiste Hemingway ikke.

Af Ejvind Olesen

TOGBUS PÅ AFVEJE: Ikke uden en vis skepsis erfarede Hørsholm Kommune denne sommer, at Banedanmark havde fået den, synes de selv, geniale idé at lukke Kystbanen fra Rungsted Kyst til Helsingør i syv uger på grund af sporarbejde. Det blev til det forventede kaos. Debatten ebber ud med visse forbehold, bl.a. med krav om, at de såkaldte togbusser (nej de kører ikke på skinner) ikke måtte køre på Strandvejen af hensyn til turister og badegæster. I mange tilfælde foretrækker de ’70 strandvejsbusser’ alligevel ruten langs vandet. Nu får de decideret forbud. Der er ikke noget at sige til forvirringen. Der er omkring 800 afgange i døgnet frem til 6. august. Togbusser er og bliver en pestilens, både for pendlere og alle andre.

FLYBIL PÅ AFVEJE: Forsikringsselskaberne skal grave dybt i pengekassen, når servicebiler kører galt i en lufthavn. Det er biler med brændstof eller catering, også med taxfree varer. Hvis flyet får en bule koster det let et par hundrede tusinde, skriver kommunikationschef Torben Andersen i Spies flyselskabet Thomas Cook Airlines. Hvis flyet må bliver på jorden, og passagererne må afvente erstatningsfly, kan skaden løbe op i over en halv million kr.

TURISTER PÅ AFVEJE: Island, Barcelona, Berlin, Venedig og Rom har i rigtigt mange år higet efter en masse turister. Nu har de fået nok af masseturisme. Hvad er mon forskellen? En masse turister ved godt, hvordan de skal opføre sig, når de er gæster i et fremmed land. Masseturismen gør det ikke.

SET PÅ RESTAURANT I MADRID:  ”Hemingway spiste aldrig her”

CITATET: ”Kvinder som søger ligestilling med mænd mangler ambitioner” (Marilyn Monroe)

CITATET: ”Min ferie skal ikke i den grad være et selvudviklingsprojekt, jeg skal ikke forbedre, optimere eller lære noget som helst. For resten af mit liv er jo netop et langt selvudviklings præstationsstyret projekt med deadlines og delmål. Så jeg har brug for det fuldstændigt modsatte i ferien. Jeg skal slappe af. Og jeg har tænkt mig at lave ingenting på en strand med god samvittighed. Og i år, og næste år, og året efter. I kan finde mig i liggestolen.”  (Sarah Skarum, journalist i Berlingske).

SMILET: Klaus fra Rungsted fik engang i skolen en stil med emnet: Hvis jeg var millionær. De andre i klassen begyndte at skrive, men Klaus gjorde ingenting. Læreren: ”Skal du ikke i gang Klaus. Hvorfor skriver du ikke?” – ”Jeg venter på min sekretær”.

SMILET: Hvorfor flyver der ingen måger efter det krydstogtskib? – Fordi det kommer fra Skotland!