Så gik uge 36

the_tax_free_shop_2_658366yWEEKENDMAGASINET: Spændende sommercruise fra København – Stormagasin i lufthavnen – Taxa nedtur – Lakridspiber er tobak i Norge.- Inflation i rejsepriser.

Af Ejvind Olesen

ROSERNE FALMER: Københavns Lufthavn har høstet mange roser og er endda blevet hyldet for verdens bedste sikkerhedskontrol. Nu er roserne falmet lidt efter lange køer i sommer. Lufthavnsdirektør Thomas Woldbye har endda sagt undskyld for fejl i måleudstyr. Det ser også ud til, at protesterne, da Indenrigsgården lukkede, er ved at bære frugt. Med ønsket om et særligt indenrigsspor gennem sikkerhedskontrollen morgen og eftermiddag. En halv snes udenlandske selskaber har også luftet deres utilfredshed over for Trafikstyrelsen, igen med hit til de mange forretninger, som spærrer for passagerer. Man mindes SAS formand Fritz Schur: ”Hvorfor skal jeg igennem et stormagasin, hver gang jeg skal ud at flyve”.

SPÆNDENDE CRUISE FRA KØBENHAVN: Der var gode nyheder i denne uge om en rekordsæson på vej med krydstogtskibe i Københavns Havn. Det kan samtidig afsløres, at Norwegian Getaway er et af skibene med plads til over 4.000 passager. Den kommer til at ligge fast i København og gå skiftevis til Baltikum og den norske kyst. Der er 26 forskellige spisesteder om bord og bagefter to store Broadway Shows til dessert. Norwegian Cruise skal også være med 12. november når Norwegian Epic kommer fra Barcelona til Cape Canaveral og indvier den tiende terminal i Florida-havnen. Den ny terminal er bygget for at kunne klare flere skibe med over 4.000 passagerer – ligesom i København.

TAXA NEDTUR: I denne uge tog Folketinget fat på at diskutere en ny taxalov og Uber-situationen. Måske kommer endelig en fornyelse af den forstokkede og bureaukratiske taxalov, som betyder at dansk taxakørsel er noget af det dyreste i Europa. Starttakst i hovedstaden 37 kr. og 15,25 kr. pr. km. Grundlovsdag (hvorfor dog?) start 50 kr. og 19,15 kr. pr. km. Nu chancer for, at det hele gives fri både med antal biler og takster. Husk også at lette vognmændene for nogle urimelig afgifter. Alt sammen med tak til Uber.

FORUNDERLIGE NORGE: ’Et langt og besværligt land’, sådan karakteriserede en avis for nogle år siden vores naboland. Det er også de mærkeligste beslutninger man foretager sig. Mens alle andre advarer mod at indføre afgifter på flyrejser, gør Norge det alligevel med det resultat, at lavprisselskaber reducerer antal afgange. – I den forløbne uge åbnede den ny taxfree forretning i Gardermoen Lufthavn. Her viste det sig, at lakridspiber kun må sælges til personer, der er fyldt 18 år. Fordi det er en tobaksvare!  I sin tid var Norge lige ved at forhindre, at afgifterne på chokolade i taxfree Københavns Lufthavn måtte sættes ned. Daværende trafikminister Arne Melchior var sur, men fik sin vilje til sidst.

BARE SMART: Som man kunne læse her i går er World Travel Awards uddelt med 140 priser i tilsvarende antal kategorier. Hver enkelt vinder kan vælge at få et trofæ for ca. 4.500 kr. Rabat hvis man vil have flere.