San Francisco vandt over Los Angeles og Seattle

SAS-besætningen på premiereflyet til San Francisco inden afgang fra Københavns Lufthavn sammen med bl.a. lufthavnens direktør og SAS’ koncernchef. Foto: Ernst Tobisch.

SAS-besætningen på premiereflyet til San Francisco inden afgang fra Københavns Lufthavn sammen med bl.a. lufthavnens direktør og SAS’ koncernchef. Foto: Ernst Tobisch.

SAS har to gange før planlagt rute til San Francisco – i går lettede ruten. Den flyves seks gange om ugen og forventes at have 125.000 passagerer om året.

SAS har to gange bebudet San Francisco som ny destination, men begge gange droppet den før åbningen. Først i august 2001, hvor USA to uger senere blev ramt af terrorangrebene 11. september. Ruten skulle være startet i 2002.

Anden gang, SAS ville til San Francisco, var i efteråret 2008. Men ruten blev udskudt til 2009, for senere at blive opgivet pga. den begyndende nedtur for verdensøkonomien.

Vinen på SAS’ premieretur til San Francisco blev leveret af Donum Estate (Robert Stemmler Winery) i det store californiske vinområde Sonoma. Her er den tidligere SAS-direktør, Jens Wittrup Willumsen, en af de fem medejere – han er også bestyrelsesformand for VisitDenmark og Air Greenland. Jens Wittrup Willumsen er også bestyrelsesformand for Copenhagen Wine, hvis direktør er Tom Henriksen, tidligere direktør for flere Choice-hoteller i Danmark.
SAS flyver seks gange om ugen fra København til San Francisco. Der var udsolgt på åbningsflyet i går, i alt 245 sæder – der havde chefpilot for SAS’ A330/A340’ere, Henning Sauerberg, som kaptajn.

”SAS har fløjet til USA i over 60 år,” sagde SAS’ koncernchef, Rickard Gustafson, i sin tale i gaten. Han nævnte, at store sociale medier som Facebook, Google og Twitter har hovedkvarter i San Francisco-området.

Københavns Lufthavns direktør, Thomas Woldbye, lykønskede i sin tale SAS med den nye rute.

”Københavns Lufthavn vil byde velkommen til de over 40.000 amerikanske passagerer, der forventes at komme til Danmark hvert år med den nye rute,” sagde han.

Uden føderuter ingen langruter. Åbningen i går havde bl.a. passagerer som var fløjet ind fra Geneve, Gøteborg, Helsinki, Oslo, Riga, Stavanger, Stockholm og Tallinn.

SAS oplyser, at man bl.a. valgte at åbne på San Francisco fordi denne rute vil have flere rejsende på business class end Los Angeles og Seattle. Samtidig har lufthavnen i San Francisco kortere ventetid ved indrejse til USA end f.eks. Los Angeles.