Folieringen med de to store pandaer pryder det SAS A340-fly, der torsdag bringerne bamserne til Københavns Lufthavn. Den særlige udsmykning bliver på flyet de næste måneder. Foto: SAS Cargo/SAS.

SAS flyver pandaerne til København

Når SAS SK 996 på torsdag lander fra Beijing i København har A340-flyet et par særlige rejsende – to pandaer til Zoo i København. SAS har panda-logo på flyet – og SAS Cargo har særmalet lastbil.

Normalt er luftfragt ikke særlig sexy, men på torsdag lander to ganske særlige stykker luftfragt i Københavns Lufthavn som formentlig vil få meget stor mediebevågenhed.

Klik for stort format. Airbus A340-flyet folieres med pandaerne forud for deres afhentning i Beijing. Zoologisk Have i København havde tilbage i 1958 en kort gæsteoptræden i de tre uger fra hunpandaen Chi Chi. Foto: SAS Cargo/SAS.

I lastrummet er nemlig de to store pandaer, hunnen Mao Sun og handen Xing Er. De er udlånt til Zoo i København i foreløbig 15 år og starter deres rejse mod København i Chengdu i det sydvestlige Kina.

Fra Chengdu flyver de med Sichuan Airlines til Beijing, hvor de to fragtkasser med pandaerne overtages af SAS Cargo, der har ansvaret for at bringe dem til København. Sichuan Airlines åbnede i øvrigt i december sidste år ny rute mellem netop Chengdu og København med to Airbus A330-300 om ugen med plads til 301 passagerer.

Pandaernes flyvning fra Beijing til Københavns Lufthavn sker med den 17 år gamle SAS Airbus A340-300 med registreringen LN-RKG og plads til 247 passagerer. Blandt disse er to dyrepassere, en dyrlæge og videnskabelig direktør Bengt Holst fra Zoologisk Have samt to kinesiske dyrepassere.

Efter ankomsten torsdag til Københavns Lufthavn omkring klokken 18.15 kommer fragtkasserne med pandaerne til Vilhelm Lauritzen Terminalen. Her udføres det officielle papirarbejde – og samtidig er der velkomstceremoni med taler af den kinesiske ambassadør i Danmark, Deng Ying, lufthavnsdirektør Thomas Woldbye, fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, Zoo Københavns bestyrelsesformand, Jørgen Horwitz og Zoos administrerende direktør, Jørgen Nielsen.

Klik for stort format. SAS Cargo har denne særligt udsmykkede lastbil klar i Københavns Lufthavn, hvor den på torsdag skal fragte de to pandaer fra lufthavnen til deres nye hjem i Zoologisk Have. Foto: SAS Cargo/SAS.

Herefter køres pandaerne i en særmalet lastbil fra SAS Cargo til deres nye hjem i Zoologisk Have. Her kommer de i hver deres stald og får lov at være i fred frem til 10. april, hvor Dronning Margrethe og Zoos nye protektor, Kronprinsessen Mary, officielt åbner Pandaanlægget ved en gallaåbning for indbudte gæster.

Torsdag den 11. april klokken 9 kommer den officielle åbningen af pandaanlægget, hvorefter alle Zoos besøgende kan se de to nye logerende.

Zoologisk Have har brugt det seneste halvandet år på at gøre det topmoderne pandaanlæg klar; det er finansieret af 16 store danske virksomheder, der hver har bidraget med ti millioner kroner.

”Vi har haft dyrepassere, zoologer og dyrlæger på uddannelsesophold i Kina og været i tæt dialog med kinesiske fagfolk siden 2010. Og vi har ikke mindst en hel plantage på Sydsjælland med frisk bambus,” siger Zoos direktør, Jørgen Nielsen.

Zoo er stor dansk attraktion
Kun overgået af Tivoli, Dyrehavsbakken og Legoland er Zoologisk Have den fjerde største publikumsattraktion i Danmark. I 2017 var der 1,7 millioner besøgende hos Zoo på Valby Bakke.

Presseansvarlig Jacob Munkholm Hoeck fra Zoo i København oplyser til STANDBY.dk, at Zoo ikke har noget bud på, hvor mange årlige ekstra besøgende Zoo forventer på grund af pandaerne.

”Det kan vi ikke sætte tal på, men det har været vigtigt for at opgradere hele Zoologisk Have, så vores gæster oplever, at der også er noget at komme efter når man har set pandaerne,” siger Jacob Munkholm Hoeck og fortsætter:

”Derfor har vi investeret i tre nye restaurantkoncepter og opgraderet udbuddet i mad og drikke i samtlige enheder. Vi håber hermed at kunne tiltrække flere gæster i skuldersæsonerne. Så samlet set forventer vi at tiltrække flere gæster – men hvor mange der kommer og om de kommer af andre grunde end pandaerne – kan vi ikke sige.”

I alt har Zoologisk Have i København 235 dyrearter og i alt cirka 4.000 individer.

Kun store pandaer i 19 Zoos uden for Kina
Zoologisk Have i København bliver den kun 19. zoo udenfor Kina med store pandaer. Voksne pandahunner vejer 70-100 kilo, mens hannerne vejer 85-125 kilo. De kan blive op til 180 centimeter lange og nå en alder i fangeskab på op til 30 år – i naturen bliver de dog kun 10-20 år.

99 procent af deres kost er bambus, Zoo får dyrket masser af frisk bambus ved et landbrug omkring Vordingborg. Men dyrene kan også spise blade, stængler og rødder fra andre planter og kød fra gnavere eller unge klovdyr, enten som bytte eller kadavere, oplyser Zoo.

Relaterede artikler:

Københavns Lufthavn klar til ny langrute

Lille fremgang for Danmarks 50 største attraktioner

Danmark ser pæn vækst fra Asien