SAS piloter føler sig afvist

De danske og norske pilotforeninger føler sig holdt uden for SAS planer om en base i udlandet. Resultatet virker givet på forhånd, lyder det fra de to fagforeninger få uger inden, overenskomstforhandlinger skal starte. SAS afviser kritikken.

Meldingen om en mulig etablering af en base i udlandet blev først udsendt på SAS intranet i november, og der har siden været møder med de ansatte, men alligevel er der utilfredshed i de to pilotforeninger, som føler, at beslutningen allerede er taget, uden at de har mulighed for at påvirke den.

”Vi bliver afvist, når vi foreslår at samarbejde om det. Vi bliver ikke involveret i processen – vi får at vide, at der er fastlagt en stram tidsplan. Med andre ord er resultatet givet på forhånd, uanset hvad vi som medarbejdere har af idéer. Det er de samme fly og passagerer, som vores medlemmer skulle flyve, men som nu skal bemandes med arbejdskraft fra et andet land”, siger René Arpe, der er formand for Dansk Pilotforening til business.dk.

Ved at oprette base i udlandet kan SAS ’vende trafikken’ fra de udenlandske destinationer ind i Skandinavien. På den måde kan f.eks. London-København flyves med lavere lønnet, britisk personale.

SAS’ udmelding om at åbne en base i udlandet kommer efter nogle hårde år for flyselskabet, der presses af de lave omkostninger, som flere lavprisselskaber flyver med.

”Der er ting, vi gerne ville diskutere med hensyn til baser uden for Skandinavien. De fire pilotforeninger i SAS har bedt om et møde med koncernchefen, men han har afvist at mødes. Vi håber at få lov til at tale med ham, inden der træffes en beslutning. Måske vil SAS også synes, at vi har nogle gode idéer”, siger Jens Lippestad, der er leder af Norske SAS-flygeres Forening, NSF til business.dk.

Historisk har luftfartsindustrien været ramt hårdt af uenigheder med fagforeninger, hvilket også flere gange har været medvirkende til at presse SAS ud i dybe kriser, og i løbet af de næste få uger skal overenskomsterne i SAS genforhandles.

SAS pressechef Mariam Skovfoged: ”Vi har på et meget tidligt tidspunkt involveret alle medarbejdere og fagforbund i vores overvejelser – inklusiv piloterne. Der har været en åben proces, hvor lederne har holdt mange dialogmøder med medarbejdere siden midten af november. Det vil vi fortsætte med”.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.