SAS sætter slutspurten ind

sas, stavanger-houston flyMANDAGSKLUMME: De trafiktal SAS kom ud med i fredags afslørede ikke, om koncernchefen på onsdag skal drosle ned på forventningerne til et plus, når året er omme. Faktisk så det helt pænt ud, nu da slutspurten i årets sidste SAS-kvartal er i gang.

Af Ejvind Olesen

Hvorfor bryder alle venligtsindede sammen med aktionærerne ikke ud i jubel, når SAS op til weekenden med trafiktal fra august kunne notere en fremgang i passagertal på 9,1 procent, og en fremgang i belægningsprocenten på 2,4 til 82,9 procent og godt 90 procent på oversøiske ruter?

Det er der naturligvis flere grunde til. Primært, at konkurrencen er så hård, at SAS sælger billetter billigere end ønskeligt. Til gengæld er kapaciteten øget, og det parret sammen med den stigende udnyttelse af flyene, peger i den rigtige retning – og har faktisk gjort det hele sommeren.

På onsdag er det altså tredje kvartalsregnskab, som bliver aflagt i Stockholm. Eftersom man gik ud af andet kvartal og første halvår med et minus på 1.224 mio. sv. kr., er der unægtelig noget at indhente.

Det er der også alt muligt grund til at tro er sket, men spørgsmålet er, om det er nok. Det ny års regnskabsperiode har sine klart stærkeste kort i tredje og fjerde kvartal sluttende med udgangen af oktober. Men en hård slutspurt er påkrævet.

Efter de to første kvartaler har koncernchef Rickard Gustafson bogstaveligt talt slået krøller på sig selv, inden han har lovet et plus på bundlinjen, når året er omme.  Under forudsætning af uændret makroøkonomi, balance i brændstofpriser og ingen uforudsete forhindringer.

Dette sat i relation til fortsat effektivisering (måske deciderede spareplaner) og videreudvikling af produkt og salg, skal bane vejen, har det lydt igen og igen.

Personalet kan ikke rigtigt holde til flere nedskæringer, serviceniveauet kan slet ikke.

Noget som SAS godt kunne prale noget mere med i konkurrencen er regulariteten. 99,4 procent af samtlige afgange er gennemført. Hvad siger mon Norwegian til den?

Vi andre venter på SAS-udmeldingen på onsdag.