En SAS-strejke vil ramme Norge hårdest

BAGGRUND: Hvis 400 norske SAS piloter fastholder, at de ifølge SAS vil have mere og bedre forhold end deres danske og svenske kolleger, vil en strejke ramme norsk indenrigstrafik hårdest.

Af Ejvind Olesen

Der er fortsat et par dage tilbage i forhandling mellem SAS og Norsk Flygerforbund og fagforeningen Parat, begge med norske piloter i det skandinaviske flyselskab. Netop det skandinaviske truer med at slå revner på mange andre områder end i cockpittet.

I SAS er man godt træt af det evige vrøvl med nordmændene på et tidspunkt, hvor man netop har afsluttet en treårig overenskomst med deres danske og svenske kolleger. Og en konflikt kan sagtens medføre, at endnu flere ruter udstykkes til datterselskabet i Irland med baser i London og Malaga med start den 2. november.

I går sagde den danske pressechef Mariam Skovfoged til standby.dk: ”Vi vil gerne finde en løsning i Norge, ligesom det er sket i Danmark og i Sverige. I Norge har de sagt nej til det samme tilbud, som både de svenske og danske foreninger har sagt ja til. De vil have endnu mere, og derfor har de så valgt at strejke”.

Der er ikke mange lande, der er så afhængig af flytransport som Norge, skrev Thorbjørn Lothe fra NOH Luftfart i sommer. Bliver de ramt hårdt af strejken?

”Det er for tidligt at sige, hvordan en eventuel strejke vil påvirke trafikken her i Danmark. Det vil blive meget omfattende i Norge, men vi kan endnu ikke sige, hvilke ruter det vil have mest påvirkning på”, siger Mariam Skovfoged.

Det er en mere eller mindre officiel hemmelighed, at strejken i sin yderste konsekvens kan ende i en lockout af al SAS trafik i Norge, og det kan en ny norsk regering ikke tåle ret længe. Norge er allerede begyndt at sælge ud af statens aktier i SAS.

Det knager i fugerne, og piloterne kan blive årsag til, at korthuset fra 1946 braser sammen.

x

Læs Også

Flyselskab hjælper miljøet

For at nedbringe affaldsmængderne og skåne miljøet dropper Alaska Airlines fra midten af juli at udlevere drinkspinde fremstillet af plastik.

Mange fejrede danske Sun-Air

Der var stort rykind fra kunder og forretningsforbindelser samt nuværende og tidligere medarbejdere, da det danske flyselskab forleden i Billund Lufthavn fejrede 40 års jubilæum.

Delta gør klar til sæsonrute til København

Fredag i næste uge genoptager Skyteam-medlemmet sin sæsonbetjening af New York JFK og Københavns Lufthavn med en daglig flyvning.

Kongeligt bryllup fejres kreativt af BA

På lørdag vies britiske prins Harry og amerikanske Meghan Markle – det markerer British Airways på en flyvning til Toronto; alle i kabinebesætningen hedder enten Meghan, Megan eller Harry.

Kinesiske flyselskaber kan øge på Europa

De kinesiske luftfartsmyndigheder vil lempe sin politik om at kun et kinesisk flyselskab må flyve en konkret rute mellem Kina og for eksempel Europa. Air China kommer til Københavns Lufthavn.

Her er verdens mest specielle lufthavne

Hvad er verdens nordligste lufthavn med passagerflyvninger, den varmeste, den med det største areal eller længste startbane? Ny liste giver svarene.