Singler giver dårligere økonomi på krydstogtskibe

Jesper Boas Smith.

DEBAT: Jo flere, der er ombord, desto gladere er både rederi og de ansatte. Men trenden er helt klar. Der kommer flere singler.

Af Jesper Boas Smith, Bella Vista Travel

”Cunard  har netop introduceret et antal ’single kahytter’ i forbindelse med  renoveringen af deres tre skibe.

Men prisen er typisk 50–100% af, hvad to betaler, så hvad er fordelen?

Langt de fleste skibe bruger bare en almindelig kahyt til single brug. Single tillæg varierer fra 10–100% alt efter, hvor fyldte skibene er. Som på fly er der tale om en dynamisk prisfastsættelse. Netop nu er en række afgange på Silversea med blot 25% i single tillæg. Mest almindeligt tillæg er 50-75%. Men er man tæt på afgang eller udsolgt, kan tillæg være 100 procent.

Et generelt godt råd er, at man skal booke tidligt for at opnå de bedste single priser/tillæg. Hos de fleste rederier stiger singletillæg jo flere, der er booket. Ellers skal pengene blot ind på en anden måde, og passagerer i dobbeltkahyt må betale.

Der er ingen tvivl om, at der kommer flere single rejsende i Danmark, men langt de fleste foretrækker at rejse sammen med andre. Enten med venner eller med familie (datter, søn etc)

Jeg har ikke lige en statistik over antallet af singles i procent med egen kahyt, men jeg vil tro, at det ligger et sted omkring 5 procent – trenden er helt klart, at der kommer flere og flere singles.

Problemet med krydstogter er jo, at man – til forskel fra de fleste hoteller – oplyser prisen pr. person (i delt værelse), og så skal man betale mere, hvis man er single. Man får typisk ikke et hotelværelse til 50 procent, hvis man er alene.

For rederiet er det ikke økonomisk attraktivt at medtage singles, da de optager samme plads som to, men kun giver det halve i onboard sales. (landarrangementer, spa, og salg af drikkevarer). For mange af standard rederierne udgør onboard sales en væsentlig del af den samlede økonomi.

Hvis rederiet kan fylde skibene med to i hver kahyt, er det en langt bedre forretning. Og besætningen får jo også mindre i drikkepenge, hvis der kun er en i hver kahyt.

Det kan være svært at bygge skibe med attraktive single kahytter, hvis de alle skal have vinduer og/eller balkon. For længden på en seng (der svarer til bredden på en kahyt) er jo den samme, om man er én eller to. Så en kahyt på 18 kvadratmeter kan ikke bare laves om til to på ni kvadratmeter. Et singleophold optager mere plads og giver mindre salg om bord.

Hvis rederierne har svært ved at fylde et skib, vil der typisk komme attraktive tilbud til singles – Helt fra 0% i tillæg.

Hos Bella Vista Travel kan single rejsende skrive sig op – og så vil man modtage information, når der er attraktive tilbud til singles”.