Deputationen fra Sankt Annæ Gymnasium under deres foretræde i maj i år for Folketingets transportudvalg. På årsplan er 54.000 danske gymnasie- og HF-elever på studierejser. Foto: Sankt Annæ Gymnasium.

Skoleelever taler bæredygtige rejser med DSB

DSB har netop taget hul på debatrunde med danske gymnasieelever og samarbejdspartnere fra rejsebureauer om hvordan studierejser fremover kan blive mere bæredygtige.

”Et virkelig sejt projekt: Gymnasieelever fra Skt. Annæ har taget initiativ til at sikre flere bæredygtige studierejser – og derfor brainstormer de og andre løs med DSB for at finde ud af, hvordan flere kan tage toget på studietur i fremtiden.”

Det skrev transportminister Benny Engelbrecht torsdag i en tweet inden samtalerne mellem DSB og blandt andet danske gymnasieelever om emnet begyndte. Drøftelserne fortsætter to dage i næste uge.

Selv skriver DSB blandt andet i en pressemeddelelse: ”I den kommende uge bliver der over tre dage taget hul på et utraditionelt samarbejde, når en gruppe gymnasieelever og lærere mødes med ansatte fra DSB for sammen at finde ideer til, hvordan fremtidens bæredygtige studierejser ser ud.”

Forarbejdet til samtalerne mellem DSB og gymnasieeleverne begyndte allerede i maj i år, hvor elever fra Sankt Annæ Gymnasium i København var i Folketingets transportudvalg, hvor de talte for bæredygtige studierejser med tog.

Om den nye og igangværende debatrunde siger Aske Wieth-Knudsen, chef for bæredygtighed i DSB: ”Vi har inviteret kunder og samarbejdspartnere ind, så vi kan få nye ideer og nye perspektiver på, hvordan man kan rejse bæredygtigt. De unge har et stort ønske om at handle. Det vil vi gerne bidrage til, derfor skal mødes vi i dette fællesskab for få ideer, der kan føres ud i livet – og gerne på kort sigt.”

En stor kreativ øvelse
Det er nyt for DSB at invitere kunder og potentielt kommende kunder med ind til så stor en kreativ øvelse, som den, der finder af sted over tre dage med start torsdag og fortsættelsen den 30. og 31. oktober.

Dialogen føres i DSB’s gamle lokomotivværksted i København. Her skal den utraditionelle kombination af engagerede og miljøbevidste unge sammen med erfarne DSB-ansatte og samarbejdspartnere fra rejsebureauer finde på løsninger og ideer til fremtidens bæredygtige studierejser.

”Vi skal sammen se på, hvordan toget som en af de mest bæredygtige transportformer kan spille en rolle på studierejsen, hvor det måske også kan handle om at lære undervejs på rejsen og ikke kun på destinationen for rejsen,” siger Aske Wieth-Knudsen.

DSB har som mål at være CO2 neutrale i 2030. På vejen derhen er DSB’s største bidrag til klimaet at få flere til at stige toget, så det bliver endnu mere bæredygtigt. Desuden investerer DSB i disse år i nye internationale tog, der kører på elektricitet. Det varer dog nogle år, før de er på skinner og er med til at nedsætte klimaaftrykket yderligere.

”På sigt er håbet, at de bæredygtige studierejser også smitter af på andre rejser, så bæredygtighed også spiller en rolle i valget af transportform – både til hverdag og i fritiden. For udover at toget er en af de mest bæredygtige transportformer, så afhjælper det også trængslen på vejene,” siger Aske Wieth-Knudsen, chef for bæredygtighed i DSB.

Relaterede artikler:

”Gymnasielever er fremtidens rejsende”

Tysk togselskab vil køre ”grønne tog” i Sverige

Sveriges unge køber flere togrejser til ferien