Deputationen fra Sankt Annæ Gymnasium under deres foretræde for Folketingets transportudvalg. På årsplan er 54.000 danske gymnasie- og HF-elever på studierejser. Foto: Sankt Annæ Gymnasium.

”Gymnasielever er fremtidens rejsende”

Elever fra Sankt Annæ Gymnasium var torsdag i Folketingets transportudvalg, hvor de talte for bæredygtige studierejser med tog. 70 procent af en ungdomsårgang går i gymnasiet eller HF.

Seks elever fra Sant Annæ Gymnasium i Valby ved København havde torsdag foretræde for Folketingets transportudvalg. Her havde de et kvarter til at præsentere deres ideer til mere bæredygtige studierejser og svare på spørgsmål fra folketingsmedlemmerne i udvalget.

Klik for stort format. Fire af eleverne fra Sant Annæ Gymnasium venter på Christiansborg inden de skal ind til Folketingets transportudvalg. Foto: Sankt Annæ Gymnasium.

Med på Christiansborg var udover eleverne også en lærer fra gymnasiet samt Sankt Annæ Gymnasiums uddannelsesleder, Anders Pors. Han siger til STANDBY.dk: 

”Elevernes deputation i transportudvalget var led i en større ting, hvor vi håber det bliver muligt at rejse mere bæredygtigt når unge i gymnasiet skal på studietur.

Eleverne håber det kan blive nemmere at rejse med tog, men til det skal vi have politikerne ombord for at gøre togrejser mere smidige og billigere, hvis toget skal konkurrere med flyrejser.”

Sankt Annæ Gymnasium har 700 elever og eleverne kommer én gang i løbet af de tre gymnasieår på en studierejse med klassen – primært til udlandet.

Sankt Annæ Gymnasium er i dialog med andre gymnasier om konceptet med mere bæredygtige rejser.

”Gymnasie- og HF elever kommer typisk på én studierejse – i Danmark bliver det på årsplan til cirka 40.000 elever hvert, alene Sankt Annæ Gymnasium har årligt over 200 af sine 700 elever på en studierejse,” siger uddannelseslederen.

I dialog med DSB
Elever på gymnasiet er i dialog med DSB’s øverste ledelse, herunder statsbanernes administrerende direktør, den tidligere direktør hos SAS i Danmark og SAS-kaptajn Flemming Jensen.

”DSB er meget indstillet på et samarbejde og har taget initiativ til at vi prøver at udvikle modeller som vi så skal prøve at få politisk opbakning til,” siger Anders Pors og tilføjer:

”Et ønske kunne være at igen at få et nattog fra København og ned i Europa, dette kunne være en fortrop til øget brug af tog i stedet for fly ved studierejserne.”

I dag, fredag, har elever fra Sankt Annæ Gymnasium afslutning på et forløb, hvor de blandt andet skal præsentere deres arbejde med ideer til, hvordan man kan være mere bæredygtigt. Med til præsentationen på gymnasiet er blandt andet det store rejsebureau Profil Rejser, der også arrangerer studieture i stor stil for gymnasier.

”Gymnasielever er fremtidens rejsende”
Uddannelsesleder Anders Pors fra Sankt Annæ Gymnasium siger også: ”Eftersom 70 procent af en ungdomsårgang går i gymnasiet eller på HF, er gymnasielever fremtidens rejsende. Får vi også ungdomsuddannelserne med ombord, har vi i realiteten nærmest alle unge. Vi voksne skal selvfølgelig ikke fortælle de unge, hvordan de skal rejse, men hvordan de også kan rejse.”

Uddannelseslederen fra det store gymnasium, der kan navnlig er kendt for sit fokus på det musiske, siger, at hele initiativet med at søge at erstatte fly med togrejser når klasserne skal på studieture ”er meget drevet af elever.”

”Vi har også haft en FN Verdensmålsdag, hvor vi har kigget på de 17 opstillede mål, herunder hvordan man kan agere når det gælder mere bæredygtige rejser. Det er et ønske fra eleverne, at vi, altså gymnasiet som institution, optræder klimaansvarligt,” siger Anders Pors og fortsætter:

”Vi havde for nylig en studietur til Prag, hvor vi ville prøve at rejse mere bæredygtigt. Tanken var først at tage toget, men det måtte vi opgive, det var stort set umuligt, også tidsmæssigt. I stedet kørte ti elever til Prag med bus, mens de 16 andre fløj.”

Uddannelsesleder Anders Pors siger, at studierejserne fra Sankt Annæ Gymnasium typisk er med fly til storbyer som Amsterdam, Barcelona, Firenze, Lissabon, Madrid, Paris, Prag, Rom og Paris.

“Men skal flyet erstattes som transportmiddel af toget kan transporten ske med det ønskede nattog, så eleverne allerede næste dag er et godt stykke nede i Europa. Togturen skal så indgå i studieturens faglige forløb, hvor eleverne hører om de lande, man rejser igennem,” siger Anders Pors.

”Kæmpepotentiale for rejsebranchen”
Uddannelsesleder Anders Pors kan godt forestille sig, at for eksempel gymnasieelever også på private rejser tænker bæredygtighed ind i transportformen.

”De begynder måske at stille ”krav” hjemme til familiens ferie – at man for eksempel rejser med et ”familietog.” Hér kan være et kæmpe potentiale for rejsebranchen med at tænke videre på dette og udvikle nye rejsetilbud,” siger Anders Pors og tilføjer:

”Det kan ende med, at en eksisterende rejsekultur er på spil.”

Relaterede artikler:

Klar med gode råd til miljøvenlige flypassagerer

Spies klimakompenserer alle flyrejser

Vred dommer truer krydstogtgigant