Slap dog af i ferien

Familie-ferieSOMMERKLUMME: Når Spies i går kunne meddele, at internettet kommer på overarbejde på familien Danmarks solferie, er vi for alvor på vej ud på et skråplan med vore unge.

Af Ejvind Olesen

Hverken de voksne eller børnene ville slippe grebet om deres smartphone, fortalte Spies i går.

Jeg havde det nok på fornemmelsen, men nu må også moderne forældre lære at slappe af i ferien. Hvordan i alverden skulle deres børn ellers kunne gøre det? Man betaler vel ikke en for familien stor udskrivning til en charterferie to uger til sol og sommer for at sidde med næsen begravet i en smartphone eller iPad.

Lær dog at slappe af. Lær noget om folk og den kultur og natur som omgiver jer. Tag en god bog (eller køb en ganske vist dyr avis) med ind under parasollen og slap af. Sov til middag, tag en dukkert. Gå ud og nyd en lokal frokost og fornem miljøet. Også selv om I allerede har betalt for fuldpension på all inklusive.

Lej en bil og kør op i bjergene. Forbyd ungerne på bagsædet at medtage deres smartphone, så de kan få tid til at se ud ad vinduet. Opdag på en græsk ø eller i en portugisisk landsby, at der stadig kan komme en ældre mand eller kone forbi med et æsel med lokalt gods på ryggen. De tror det ikke, før de ser det.

Jeg kan næsten få kuldegysninger, når man min gamle kollega, Torben Andersen, som informationschef i Spies rapporterer, at der i dag bruges betydeligt mere MB data pr. dag end sidste sommer på grund af forbedrede WIFi-faciliteter på bureauets familiehoteller. Jeg ved ganske vist ikke, hvad det er, men jeg aner det!

Det er ikke kun børnefamilierne, der er storforbrugere af hotellernes gratis WiFi. Spies er sikker på, at deres gæsters behov for at gå på nettet kun vil vokse. Og derfor tilbyder man på en helt ny hotelkæde gratis WiFi og flere interaktive løsninger, når gæsterne vil have information, aktiviteter og underholdning.

Betyder det så, at man lige så godt kan fyre receptionister, rejseledere og andet godtfolk? Sådan at man slet ikke behøver at komme i kontakt med levende mennesker på feriestedet.

Jeg er ret sikker på, at Torben bare vil forklare mig, at der er mig, der er gammeldags og har en romantisk drøm om en charterferie på helt andre præmisser.

Helt galt går det til allersidst. Her får vi oplysning om, at 62 procent af alle børn mellem otte og 13 år hos Spies medbringer egne smarthones., iPads eller computere på ferie.

Kære forældre og Spies. Prøv at lære jeres børn og jeres kunder, at en afslappende ferie slet ikke er det værste man har – selv om det måske er nok så gammeldags.