4-stjernede Hotel Koldingfjord har 132 værelser i sine fredede bygninger og har navnlig stor omsætning på sit konferenceområde, Foto: VisitKolding.dk

Slotsbar med selvbetjening i sommervarmen

Sådan klarede et af Danmarks bedste provinshoteller sig gennem fire måneders solskin og høje varmegrader uden at have aircondition. Det kræver tro på sine gæster.

Der er godt nok kommet mange biler, siden jeg for rigtigt mange år siden sidst var i Kolding. Bilkøerne mod Koldinghus fra midt på formiddagen til sidst på eftermiddagen kræver tålmodighed. Det samme gør køer fra havneområdet ind mod byen. Derfor er det et spørgsmål om Hotel Koldingfjords slogan er i overensstemmelse med virkeligheden nu om dage:

”Let at finde – svær at forlade”.

Jeg synes ikke det var let at finde, men godt nok svær at forlade.

Ved Danish Travel Award sidste år sad jeg blandt andre med direktør Peder Madsen fra Koldingfjord, som var nomineret til prisen for bedste hotel udenfor hovedstaden.

Jeg har faktisk aldrig set Hotel Koldingfjord, det gamle Julemærkesanatorie bygget i 1911, og i dag hotel med 132 værelser med hovedvægt siden 1990 på konferencer og kongresser. En historisk perle.

Sidste år blev Koldingfjord til en runner up placering i Danish Trevel Award-kategorien om Bedste Hotel udenfor Hovedstadsområdet efter vinderen, fynske Hotel Hesselet. ”Helt i orden og ærligt fortjent,” sagde Peter Madsen dengang og ilede straks hen og ønskede til lykke til sin kollega og konkurrent. Ingen surhed her.

Nu benyttede jeg så muligheden, dagen efter en helt privat fødselsdag (nej, det var ikke Koldinghus’ 750 år), til en lille sensommersnak med Peder Madsen, som har svunget dirigentstaven på hotellet i 10 år, og samtidig er formand for Hotel- og Restauratørforeningen i Kolding. Hvor han i øvrigt i fjor blev valgt som årets Koldingborger.

Rekord besøg med turister
Jeg ved noget om, hvordan sommeren er gået i København og Nordsjælland med den ene melding om rekord efter den anden, men kun lidt om, hvordan det har været i provinsen, selv om de også har haft en forrygende rekordsommer med turister i det herligste vejr i de smukkeste omgivelser ved fjord og skov eller ved Vesterhavets klitter.

Kolding var ingen undtagelse. De samme meldinger lød fra Ribe, da jeg dagen efter var på et kort besøg og endnu tættere på Vesterhavet. Og tæt på min elevplads i Esbjerg i 1950’erne.

Men tilbage til Koldingfjord, som ”kun” har fire stjerner, fordi der ikke er aircondition. Ellers var det en femmer. Det ville koste en formue at installere i de gamle renoverede og velholdte bygninger, hvor der ikke indtil i år har været tilsvarende antal solskinsdage.

Men hvad nu, hvis man har det for varmt, specielt de amerikanske gæster. Hvordan har I klaret den i en rekord sommer, Peter Madsen?

”Nu har vi meget få amerikanske gæster, men det er faktisk gået godt. I konferencer- og selskabslokalerne rundt om i komplekset har der ikke været problemer. Kun i nogle værelser mod fjorden mod syd, men kun ganske få gæster har sagt, at de savnede mere kølig luft inden døre.

Tog gæsterne med udenfor
Vi lancerede en ide, som blev en stor succes. Populært sagt tog vi gæsterne med ud i det gode vejr, både dage og aftener. På hele den store sydterrasse ned mod fjorden med liggestole og feriemiljø, skabte vi en udebar. En slotsbar, som nogle valgte at kalde den. Med rosevine, øl og vand og andre læskedrikke samt hjemmebagte kager og kaffe, siger Peter Madsen og fortsætter:

Det har vi næppe været ene om i denne sommer, men vi prøvede noget nyt. Der var ingen betjening! Gæsterne skulle selv angive forbruget, som gik direkte ind på deres konto. Et sådan system kræver, at man kan stole på sine gæster, og vort spild er ikke værd at nævne. Der var næste sydlandsk stemning døgnet rundt.”

Kæmpesucces med Magtens smykker
Som formand for restauratørforeningen følger du jo branchen i hele Kolding. Hvordan er dit indtryk af den varme sommer?

”Vi har haft en fin sæson, ligesom i København. Jeg vil tro fremgangen ligger på seks-syv procent, men der er også nogle, hvor man kun har indendørs servering, som har haft tilbagegang. Til daglig har vi de fleste gæster til møder- og konferencer. Vi holder skansen med turister om sommeren. I år har vi i haft et ekstra trækplaster på Koldinghus.

I anledning af, at vort game kongeslot fylder 750 år og har en unik udstilling ”Magtens smykker” med kongelige smykker, medaljer og ordener. Jeg er dybt imponeret over, hvordan en sådan udstilling optager både danskere og udenlandske turister. Dronningen åbnede udstillingen i maj, nu er den forlænget til 21. oktober.

Mine kolleger i byen rapporter om museumsgæster som aldrig før. De selvklæbende adgangstegn på tøjet viser, at gæsterne har været på Koldinghus. Her ser man, hvordan museumsgæster og hoteller og restauranter kan gå i spænd i turismens navn, når man rammer det rigtige.”

Tjenere i kapgang
Peder Madsen taler som en coach fra idrættens verden, da jeg beder om opskriften på, hvordan hans medarbejdere bliver endnu bedre, og at det snart er DTA-tid igen (3. oktober). Måske lykkes det denne gang at komme helt til tops.

”Vi har omgivelserne, den idylliske beliggenhed. Det er op til os at fylde dem ud og arbejder hårdere og yde endnu bedre service. Jeg vil gerne vi skal drive vores virksomhed, som det sker med Arp-Hansen-kæden i København, og for Peter Jensen på Ruths Hotel i Skagen, for blot at nævne nogen af de mange gode kolleger i den danske hotelbranche, som efter min mening kan være eksempel for andre,” siger han.

Da jeg i et par timer har iagttaget tempoet hos tjenerne på Koldingfjord, når de skal den forholdsvis lange vej fra køkkenet til selskabslokalerne, minder det mig om nogen, der træner til det danske mesterskab i kapgang i Sdr. Omme.

Jeg skal nok blive bedre til at finde vejen til denne smukke oplevelse en anden gang!

Relaterede artikler:

50 år med kendt hotelprofil

Årets vindere af Danish Travel Awards​

Tripadvisor sætter navn på Danmarks bedste hoteller