Sønderjylland havde i sommer fald i udenlandske turister, men stor stigning i danske turister. Her er det fra havnen i Sønderborg. Foto: Henrik Baumgarten.

Sønderjylland tiltrak rekordmange danske turister

Hovedparten af de udenlandske turister blev væk i første halvår af i år, men Sønderjylland tiltrak masser af danske turister. Det viser helt nye tal fra VisitDanmark for første halvår af 2020 i hele Danmark.

I perioden januar-juli i år var der 1,2 millioner turistovernatninger i de tre sønderjyske kommuner Sønderborg, Aabenraa og Haderslev. Tønder kommune holder sig udenfor samarbejdet.

Selvom det er en nedgang på 16 procent i forhold til året før, er der grund til glæde hos de sønderjyske turistaktører.

Forklaringen på, at Sønderjylland er kommet forholdsvist helskindet igennem først halvdel af året 2020 er ganske klar: Tusinder af danskere er blevet hjemme fra udlandet og har i stedet valgt at holde ferie i Sønderjylland, skriver Destination Sønderjylland i en pressemeddelelse.

”Nedgangen på 16 procent skyldes alene manglende udenlandske overnatninger. Så grænselukningen har været dyr for de sønderjyske turistaktører, men til gengæld er de danske turister valfartet til Sønderjylland i et omfang, der har slået alle rekorder. I juli havde vi for eksempel 134.000 flere overnatninger end i juli sidste år, selvom de udenlandske turister, der normalt udgør cirka 60 procent af vores gæster, blev væk,” siger administrerende direktør for Destination Sønderjylland, Karsten Justesen, og tilføjer:

“Vi har endnu ikke tallene fra august og september, men meget peger på, at den positive tendens er fortsat.”

Sønderjylland er med i toppen
Den massive tilstrømning af danske turister til Sønderjylland betyder, at Destination Sønderjylland i første halvår af 2020 er landets fjerde mest søgte feriedestination.

Var tallene blevet opgjort en smule anderledes således, at Tønder blev regnet med i Destination Sønderjylland frem for at stå alene, ville de fire sønderjyske kommuner tilsammen indtage en tredjeplads lige efter de to vestkystdestinationer Destination Vesterhavet og Destination Nordvestkysten, oplyser Destination Sønderjylland.

”Det er bare tekniske detaljer, og at vi ikke ligger endnu højere på listen handler selvfølgelig også om kapacitet. I Sønderjylland har vi ganske enkelt ikke samme kapacitet og har derfor ikke kunnet tage imod flere gæster,” siger Karsten Justesen.

Mistede millioner
Selvom Sønderjylland samlet set har mistet 500.000 overnatninger svarende til et tab på 425 millioner kroner i første halvdel af 2020, er der alligevel optimisme hos Destination Sønderjylland.

”Vi kan se, at vi kan rykke ved den danske indlandsturisme. Da vi en overgang var afskåret fra at tiltrække de udenlandske gæster, som vi i Sønderjylland er så afhængige af, lykkedes det at ændre vores markedsføringsfokus til det danske marked. Men det, der for alvor har givet os medvind, er uden tvivl Genforeningen,” siger Jakob Lei, bestyrelsesformand for Destination Sønderjylland.

Fejringen af 100 år for Genforeningen begyndte ved årsskiftet og har betydet et stort og fornyet fokus på Sønderjylland via blandt andet tv-udsendelser, medieomtale, events og kampagner.

Så da danskerne først havde besluttet sig for at holde ferie herhjemme, lå Sønderjylland allerede højt i deres bevidsthed, konstaterer Destination Sønderjylland.

Relaterede artikler:

Mette Frederiksen: Begynder vi at rejse som før?

Fyn meget tilfreds med ny turistkampagne

Her er de ti mest googlede danske rejsemål