Jose Luis Real Moreno er ny direktør for Den Spanske Stats Turistbureau i København. Foto: Maria Diaz.

Spanien skifter turistdirektør i Danmark

Den Spanske Stats Turistbureau i Danmark har fået ny direktør. ”Spanien skal fortsat opfattes som en kvalitetsdestination,” siger han. Sidste år så Spanien 13 procent færre danske ankomster.

Hvert femte år skifter Den Spanske Stats Turistbureau i Danmark direktør. Ny på posten er Jose Luis Real Moreno, der kommer til Danmark fra Madrid, hvor han arbejdede i ministeriet for industri, handel og turisme.

Jose Luis Real Moreno har de seneste to år været leder af en afdeling for internationale relationer med fokus på turisme. Her arbejdede han især med forbindelserne til FN’s turismeagentur, World Tourism Organisation, UNWTO, der har hovedkvarter i Madrid.

I København og Danmark afløser han Raúl Castro Cano, der for fem år siden tog over efter Juan Francisco Cervero. Raúl Castro Cano er nu vendt tilbage til turistministeriet i Madrid, i øvrigt Europas højest beliggende hovedstad.

I en pressemeddelelse fra Den Spanske Stats Turistbureau siger Jose Luis Real Moreno: “Min opgave i Danmark består blandt andet i at sikre, at Spanien fortsat opfattes som en sikker kvalitetsdestination for danskerne. Spanien skal fremover være den foretrukne feriedestination, som det har været tilfældet de sidste mange år.”

Spanien har Europas højeste smittetal
Spanien har i denne tid Europas højeste corona-smittetal, 329 per 100.000 indbyggere de seneste 14 dage, ifølge EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control. Data fra ECDC bruges af Statens Serum Institut til at udarbejde de data, Udenrigsministeriet blandt andet baserer sine ugentlige rejsevejledninger på.

Spaniens nye turistdirektør i Danmark siger, at selvom smittetallene er høje i dele af Spanien, så gælder det ikke alle regioner. For eksempel er tallene væsentlig lavere, men stadig for høje, på De Kanariske Øer, sydspanske Andalusien og De Baleariske Øer med blandt andet Mallorca.

Den nye direktør vil også opretholde det gode samarbejde med aktører i den danske turistsektor, for eksempel rejsebureauer, turarrangører samt brancheforeningerne Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening, flyselskaber, pressen og andre nationale turistbureauer.

Færre danske besøgte Spanien i 2019
Sidste år var der 1,2 millioner danske ankomster til Spanien, et fald på 13 procent i forhold til 2018. Årsagen til det store fald, navnlig indenfor charterområdet, skal primært findes langt væk fra Spanien.

For populære charterdestinationer som ikke mindst Tyrkiet, men også Egypten og Tunesien, har i de seneste år haft store problemer med blandt andet politiske uroligheder og terror. Derfor har mange charterarrangører i stedet tilbudt mange flere rejser til eksempelvis Spanien. Men efter Tyrkiet, Egypten og Tunesien atter er blevet mere stabile, vendte også chartergæsterne tilbage sidste år – på bekostning af blandt andet Spanien.

1,1 millioner danskere ankom sidste år til Spanien med fly. 454.000 var på charterrejser, resten havde selv arrangeret rejsen, viser tal fra Den Spanske Stats Turistbureau. I alt brugte danskerne sidste år 1,6 milliarder euro i Spanien.

742.000 af danskerne i Spanien havde mellem fire og syv overnatninger, herefter fulgte ophold på otte til 15 nætter, i alt 226.000 danske overnatninger, mens tredjepladsen var ophold på mellem to og tre nætter, i alt 155.000 danskere havde den periode i landet.

De tre mest besøgte regioner var sidste år De Kanariske Øer med 312.000 danske ankomster (et fald på 21,8 procent i forhold til 2018), Andalusien med blandt andet Malaga havde 301.000 (minus 19 procent), mens der var 201.000 danske ankomster til De Baleariske Øer med for eksempel Mallorca og Ibiza, det var 11,1 procent færre end i 2018.

Relaterede artikler:

Rejsebureauforeninger: Regering uden politisk vilje

Kapløb for at nedbringe smittetal på de Kanariske Øer

Spanien: Vi er et sikkert rejseland